Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Reklama
Zobacz
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

Profesor matematyki i właściciel jednej z najstarszych firm cukierniczych w Polsce zdradził w programie "Potyczki" Moniki Pyrek przepis na mazurka, który jest obowiązkowym punktem w świątecznym menu. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Profesor matematyki i właściciel jednej z najstarszych firm cukierniczych w Polsce zdradził w programie "Potyczki" Moniki Pyrek przepis na mazurka, który jest obowiązkowym punktem w świątecznym menu. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Na wielkanocnym stole powinna dominować tradycja - uważa Andrzej Blikle. Profesor matematyki i właściciel jednej z najstarszych firm cukierniczych w Polsce zdradził w programie "Potyczki" Moniki Pyrek przepis na mazurka, który jest obowiązkowym punktem w świątecznym menu.
Jak podkreślił, to tradycyjna receptura. - Najbardziej typowe mazurki są, mówiąc językiem cukiernika, odpiekane z ciasta robionego z białego maku. Z tego robi się ramkę na kruchym spodzie. Ramkę wypełniamy lukrem, może być żurawinoyw lub mandarynkowy - tłumaczy Blikle.

Andrzej Blikle poza prowadzeniem firmy zajmuje się przede wszystkim doradzaniem przedsiębiorcom podczas otwartych wykładów, jak prowadzić własną firmę. Zakłady cukiernicze Bliklego funkcjonują od blisko 150 lat.
Profesor matematyki i właściciel jednej z najstarszych firm cukierniczych w Polsce zdradził w programie "Potyczki" Moniki Pyrek przepis na mazurka, który jest obowiązkowym punktem w świątecznym menu.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty