Na wielkanocnym stole powinna dominować tradycja - uważa Andrzej Blikle. Profesor matematyki i właściciel jednej z najstarszych firm cukierniczych w Polsce zdradził w programie "Potyczki" Moniki Pyrek przepis na mazurka, który jest obowiązkowym punktem w świątecznym menu.
Jak podkreślił, to tradycyjna receptura. - Najbardziej typowe mazurki są, mówiąc językiem cukiernika, odpiekane z ciasta robionego z białego maku. Z tego robi się ramkę na kruchym spodzie. Ramkę wypełniamy lukrem, może być żurawinoyw lub mandarynkowy - tłumaczy Blikle.
Andrzej Blikle poza prowadzeniem firmy zajmuje się przede wszystkim doradzaniem przedsiębiorcom podczas otwartych wykładów, jak prowadzić własną firmę. Zakłady cukiernicze Bliklego funkcjonują od blisko 150 lat.
Andrzej Blikle poza prowadzeniem firmy zajmuje się przede wszystkim doradzaniem przedsiębiorcom podczas otwartych wykładów, jak prowadzić własną firmę. Zakłady cukiernicze Bliklego funkcjonują od blisko 150 lat.