Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
reklama
Zobacz
autopromocja
Zobacz
reklama
Zobacz

Chłodnia w Porcie Rybackim Gryf na szczecińskiej Łasztowni została w piątek oficjalnie oddana do użytku. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Chłodnia w Porcie Rybackim Gryf na szczecińskiej Łasztowni została w piątek oficjalnie oddana do użytku. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Chłodnia w Porcie Rybackim Gryf na szczecińskiej Łasztowni została w piątek oficjalnie oddana do użytku. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Chłodnia w Porcie Rybackim Gryf na szczecińskiej Łasztowni została w piątek oficjalnie oddana do użytku. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Chłodnia w Porcie Rybackim Gryf na szczecińskiej Łasztowni została w piątek oficjalnie oddana do użytku. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Chłodnia w Porcie Rybackim Gryf na szczecińskiej Łasztowni została w piątek oficjalnie oddana do użytku. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Chłodnia w Porcie Rybackim Gryf na szczecińskiej Łasztowni została w piątek oficjalnie oddana do użytku. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Chłodnia w Porcie Rybackim Gryf na szczecińskiej Łasztowni została w piątek oficjalnie oddana do użytku. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Pomieści 10 tysięcy ton mrożonych ryb między innymi śledzi i dorszy, a także owoce morza i jest najnowocześniejsza na Pomorzu Zachodnim - chłodnia w Porcie Rybackim Gryf na szczecińskiej Łasztowni została w piątek oficjalnie oddana do użytku.
W ramach tej inwestycji wyremontowano także nabrzeże portu oraz wybudowano drogi dojazdowe.

- Hala podzielona jest na cztery komory, w których utrzymywana jest stała temperatura, 22 stopnie Celsjusza - mówi Paweł Stępień, prezes Portu Rybackiego Gryf. - Kontrahentem chłodni może być podmiot zarówno polski, jak i zagraniczny, który przewozi, importuje, sprzedaje i przetrzymuje ryby. Gros tej ryby stanowią połowy z Atlantyku, a także z rejonów Oceanu Spokojnego.

- To była bardzo trudna z technicznego punktu widzenia inwestycja, musieliśmy stoczyć prawdziwą walkę z urzędnikami, aby dokończyć tę budowę - mówi Robert Król, właściciel firmy Multi Projekt, wykonawcy hali. - Dopóki nie zmieni się ustawa o zamówieniach publicznych, nie startujemy w żadnych przetargach publicznych. Mieliśmy podwójny kaganiec, którym było zamówienie publiczne i unijna dotacja. To był dla nas olbrzymi problem.

Chłodnia pracuje już od około trzech miesięcy, jej łączny koszt budowy wyniósł ponad 40 mln złotych. Większość tej sumy pochodzi z środków unijnych. Jej budowa trwała dwa lata.
- Hala podzielona jest na cztery komory, w których utrzymywana jest stała temperatura, 22 stopnie Celsjusza - mówi Paweł Stępień, prezes Portu Rybackiego Gryf.
- To była bardzo trudna z technicznego punktu widzenia inwestycja, musieliśmy stoczyć prawdziwą walkę z urzędnikami, aby dokończyć tę budowę - mówi Robert Król, właściciel firmy Multi Projekt, wykonawcy hali.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345
12345

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty