Pasztecik gwdowski znalazł się na liście Produktów Tradycyjnych z naszego regionu.
- Ona piekła odkąd pamiętam. Pieczone były przede wszystkim na święta Bożego Narodzenia. Ten produkt zdobył dość dużą popularność. Miała zamówienia na zebrania i narady w biurze, bo to był kombinat PGR - mówi Szeląg.
Natomiast masło ostrowickie otrzymało nagrodę na targach "Smaki regionów" w Poznaniu. Jego twórca, Andrzej Przywecki, mówi jasno - jego produkt jest nie do podrobienia, ponieważ na skład masła wpływ ma niepowtarzalna mieszanka traw jaką zjada krowa w jego wsi.
- Z uwagi na bogactwo i bioróżnorodność tego siedliska, dbamy o nie, by cywilizacja nie zrobiła zbyt dużej krzywdy. Powoduje to, że krowa dostarcza takiego surowca, że można go tradycyjnie przetworzyć. My to wytwarzamy i tutaj prezentujemy - tłumaczy Przywecki.
Lista Produktów Tradycyjnych z naszego regionu liczy już 39 pozycji.