Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

Pasztecik gwdowski trafił na listę Produktów Tradycyjnych. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Pasztecik gwdowski trafił na listę Produktów Tradycyjnych. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Produkty regionalne. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Produkty regionalne. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Wręczenie wyróżnień i nagród. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Wręczenie wyróżnień i nagród. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Produkty regionalne. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Produkty regionalne. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Wręczenie wyróżnień i nagród. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Wręczenie wyróżnień i nagród. Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Pasztecik gwdowski znalazł się na liście Produktów Tradycyjnych z naszego regionu.
Składa się z kapusty i grzybów zapiekanych w cieście drożdżowym. Recepturę pasztecika opracowała Danuta Szeląg z Gwdy Wielkiej, którą poznała od swojej matki.

- Ona piekła odkąd pamiętam. Pieczone były przede wszystkim na święta Bożego Narodzenia. Ten produkt zdobył dość dużą popularność. Miała zamówienia na zebrania i narady w biurze, bo to był kombinat PGR - mówi Szeląg.

Natomiast masło ostrowickie otrzymało nagrodę na targach "Smaki regionów" w Poznaniu. Jego twórca, Andrzej Przywecki, mówi jasno - jego produkt jest nie do podrobienia, ponieważ na skład masła wpływ ma niepowtarzalna mieszanka traw jaką zjada krowa w jego wsi.

- Z uwagi na bogactwo i bioróżnorodność tego siedliska, dbamy o nie, by cywilizacja nie zrobiła zbyt dużej krzywdy. Powoduje to, że krowa dostarcza takiego surowca, że można go tradycyjnie przetworzyć. My to wytwarzamy i tutaj prezentujemy - tłumaczy Przywecki.

Lista Produktów Tradycyjnych z naszego regionu liczy już 39 pozycji.
Jego skład jest prosty, składa się z kapusty i grzybów zapiekanych w cieście drożdżowym. Recepturę pasztecika opracowała Danuta Szeląg z Gwdy Wielkiej, którą poznała od swojej matki.
Masło ostrowickie otrzymało nagrodę na targach "Smaki regionów" w Poznaniu. Jego twórca, Andrzej Przywecki, mówi jasno - jego produkt jest nie do podrobienia, ponieważ na skład masła wpływ ma niepowtarzalna mieszanka traw jaką zjada krowa w jego wsi.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty