Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Reklama
Zobacz
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

Lament, właścicielka baru Bogumiła Polańska oraz Olkusz. Fot. Olaf Nowicki [Radio Szczecin]
Lament, właścicielka baru Bogumiła Polańska oraz Olkusz. Fot. Olaf Nowicki [Radio Szczecin]
Najstarszy bar ze szczecińskim przysmakiem obchodzi urodziny. Radio Szczecin czuwa od rana nad przygotowaniami do wielkiego świętowania tzw. dnia pasztecika.
Właścicielka baru Bogumiła Polańska podkreśla, że metoda produkcji pasztecika nie zmieniła się. Od 1969 r. jest wypiekany w tej samej maszynie, którą do Szczecina przywieźli radzieccy żołnierze.

Do "Pasztecika" ustawiła się spora kolejka chętnych. Niestety, bar ma problemy z maszyną i jest przerwa w produkcji.

Tradycyjny szczeciński pasztecik to ciasto drożdżowe nadziewane pieczarkami i serem, lub kapustą z grzybami albo mięsem. W 2010 r. przysmak trafił na listę produktów regionalnych województwa zachodniopomorskiego.

Także Radio Szczecin świętuje dzień pasztecika. Słuchajcie nas w godzinach 9-15, bo program prowadzimy prosto z najpopularniejszego baru serwującego ten szczeciński przysmak.

Bar "Pasztecik" tuż przed otwarciem - relacja Grzegorza Lamenta i Kamili Olkusz.
Realizacja: Maciej Myszkowiak [Radio Szczecin]
Realizacja: Maciej Myszkowiak [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty