140 kilogramów sera, 140 kilogramów pieczarek, 100 kilogramów włoszczyzny, 70 kilogramów pora i 160 kilogramów mięsa - to wszystko złożyło się na zupę serową, której można było spróbować w sobotę na Wałach Chrobrego w Szczecinie podczas Pikniku nad Odrą.
- Przepis na tę zupę przywieźli partnerzy Pikniku nad Odra z rejonu Brandenburgii - mówił Krzysztof Górski z teatru kulinarnego. - Aby ją przygotować, potrzebne były prawie dwie tony wody.
- Czuć ser. Takiej zupy jeszcze nigdy w domu nie ugotowałam. Warto było stać po nią w kolejce - oceniali szczecinianie.
W ramach Pikniku nad Odrą odbywają się też targi turystyczne, na których swoją ofertę prezentują regiony i miasta turystyczne z Polski oraz zagranicy, w tym z Czech, Niemiec czy Węgier. Są biura podróży, hotele, ośrodki wypoczynkowe, rekreacyjne i sanatoryjne oraz przewoźnicy.
W programie imprezy są również Targi Żywności i Produktów Ekologicznych ORGANIC, na których można kupić ekologiczne i naturalne produkty oraz unikalne rękodzieło. Piknik na Odrą zakończy się w niedzielę o godzinie 20.