Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz
autopromocja
Zobacz

Konkurs "Gęsina na Świętego Marcina". Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin]
Konkurs "Gęsina na Świętego Marcina". Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin]
"Gęsina na Świętego Marcina" - pod takim hasłem odbywa się w sobotę w Szczecinie konkurs kucharzy z regionu. 10 mistrzów patelni w hotelu Park przygotowuje gęsinę. Akcja ma na celu kultywowanie dawnych tradycyjnych dań.
Wśród jurorów są między innymi Kurt Scheller i Adam Chrząstowski - jedni z najlepszych kucharzy w Polsce.

- Mamy pierś z gęsi, fermentowany seler, do tego rodzynki marynowane w winie i mus z czarnego czosnku - mówił jeden z uczestników.

- Jak do tej pory, mogę powiedzieć, że to jest najnowocześniejsze danie. Tu jest zastosowana taka technika, która pozwala zachować żywy kolor mięsa, które jednocześnie jest miękkie. Bardzo smaczne, cóż więcej mogę powiedzieć - mówił Adam Chrząstowski, przewodniczący jury.

- Sos jest bardzo dobry. Jeśli chodzi o mięso, to lubię trochę inny smak. Sos jest sercem dania, ale mięso jest trochę twarde - mówił Kurt Scheller.

Wyniki konkursu będą znane w sobotę wieczorem. Potem odbędzie się wielka biesiada. Organizatorem już piątej edycji imprezy jest Slow Food Polska Convivium Szczecin.

Według tradycji, gęś powinna królować na naszych stołach właśnie 11 listopada, czyli na świętego Marcina. Jemy ją od XVII wieku. Jednak coraz mniej, bo jest droga i - wedle stereotypów - trudna w przygotowaniu, co ma niewiele wspólnego z prawdą. Choć Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, to zjadamy jej najmniej. Przed wojną była to jedna gęś rocznie, a kilka lat temu - 17 dekagramów.

- Najlepsza jest ta tradycyjna, czyli pieczona - uważa Kurt Scheller. - Piec powinno się ją od czterech do pięciu godzin. Jest smacznie i prosto. Co do dodatków, to lubię gęś razem z ziemniakami.

Cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, a kończy późną jesienią. Dlatego, według znawców kuchni, właśnie teraz jest najlepsza. Stąd też staropolskie powiedzenie: "Najlepsza gęsina na Świętego Marcina", czyli 11 listopada.
Relacja Anny Łukaszek.
Relacja Anny Łukaszek.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty