Pączki z marmoladą, kajmakiem, budyniem i czekoladą rozdawaliśmy naszym słuchaczom. Słodkie niespodzianki z okazji Tłustego Czwartku trafiły do mieszkańców Szczecina, Gryfina i Stargardu. Ostatnim miastem, które odwiedził nasz pączkobus były Police.
- Cztery..., dużo nie jadam!
- A dzisiaj ile?
- Trzy..., jest blisko rekordu.
- Podobno w Tłusty Czwartek można bez limitu, nie tuczą? - reporter stawiał kłopotliwe pytania.
- To wyjątkowy dzień, dzisiaj można do oporu!
Andrzej Buławski, szef stowarzyszenia Slow Food w Szczecinie zwraca uwagę na wielowiekową, pączkową tradycję.
- Pochodzi ona z XVI wieku. Pączek wtedy był kawałkiem słoniny zawiniętej w ciasto. Dopiero w wieku XVIII pączek przyjął kształt taki, jaki ma dzisiaj - mówił.
Z okazji Tłustego Czwartku kilkaset pączków od Radia Szczecin i Cukierni Domowej rozdaliśmy naszym słuchaczom ze Szczecina, Gryfina, Stargardu i Polic.