Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
autopromocja
Zobacz
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz

Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Jest nowy zachodniopomorski przysmak na Liście Produktów Tradycyjnych. Trafił na nią miód pitny trójniak "Czcibor".
Wyrób ten to dzieło autorstwa Jana Olszańskiego, który prowadzi pasiekę "Miody Jana".

- Jest to kolejny miód pitny, który wpisałem. Pierwszym był cedyński, też trójniak. Tamten był oparty na soku z czarnej porzeczki, a ten, który teraz wpisałem, jest na soku agrestowym. Jest to trunek naszych przodków, czyli miód pitny, który był wytwarzany na ziemiach słowiańskich, bo winorośle u nas tak dobrze nie dojrzewały - mówił Olszański.

Oprócz nowego produktu z regionu na liście, o sześć podmiotów powiększyła się też Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Uzupełniły ją Winnice Kojder z Babinka, Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród z Lekowa, Hotel Aquarius Spa z Kołobrzegu, Pasieka z Pasją z Miłogoszczy, a także Gospoda Herbu Korab ze Szczecina i restauracja Ziemniakowelove ze Stargardu. Wszyscy wyróżnieni odebrali w czwartek listy gratulacyjne i certyfikaty.

Na Liście Produktów Tradycyjnych są obecnie 53 produkty z Pomorza Zachodniego. Z kolei Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego tworzy 60 członków.
Wyrób ten to dzieło autorstwa Jana Olszańskiego, który prowadzi pasiekę "Miody Jana".
Miód pitny trójniak "Czcibor". Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Miód pitny trójniak "Czcibor". Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty