Na razie można je kupić tylko w jednym sklepie. Zdrowotne bułki opracowane przez naukowców i studentów z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, trafiły na półki Piekarni Filipinka.
Jak mówi pracująca tam dietetyczka Anna Musiał, bułki cieszą się sporym zainteresowaniem.
- Wynika to też z tego, że coraz bardziej szukamy takich naturalnych rozwiązań. W celu złagodzenia pewnych dolegliwości. Naszymi klientami są zarówno kobiety jak i mężczyźni, ale obserwuję, że więcej jest kobiet - mówi Musiał.
Nowy produkt skierowany jest głównie do osób z problemami trawiennymi i prowadzących siedzący tryb życia.
- Zawarty w nich błonnik pokarmowy sprzyja tutaj regulacji pracy przewodu pokarmowego. Oddziałuje w sposób pozytywny na naszą dobrą mikroflorę jelitową - mówi dietetyczka.
Recepturę bułek opracowano w ramach programu Inkubator Inicjatyw, współfinansowanego przez Unię Europejską.
- Wynika to też z tego, że coraz bardziej szukamy takich naturalnych rozwiązań. W celu złagodzenia pewnych dolegliwości. Naszymi klientami są zarówno kobiety jak i mężczyźni, ale obserwuję, że więcej jest kobiet - mówi Musiał.
Nowy produkt skierowany jest głównie do osób z problemami trawiennymi i prowadzących siedzący tryb życia.
- Zawarty w nich błonnik pokarmowy sprzyja tutaj regulacji pracy przewodu pokarmowego. Oddziałuje w sposób pozytywny na naszą dobrą mikroflorę jelitową - mówi dietetyczka.
Recepturę bułek opracowano w ramach programu Inkubator Inicjatyw, współfinansowanego przez Unię Europejską.