Gorąca kawa od Qualia Cafe i pączki z Asprodu - tak Radio Szczecin świętuje Tłusty Czwartek.
Od rana nasi prowadzący, reporterzy i hostessy częstują przechodniów na szczecińskich ulicach - w rejonie Centrum Informacji Turystycznej na pl. Żołnierza Polskiego, skąd nadajemy nasz program. Chętnych nie brakuje.
W wielu krajach pączki przypominają wyglądem polskie specjały, różnią się jednak komponentami i sposobami przyrządzania. Na przykład węgierski pączek jest pozbawiony nadzienia, ma za to posmak rumu.
Niemieckie berlinery są znacznie krócej smażone, przez co zawierają mniej tłuszczu. W Hiszpanii najpopularniejsze są pączki z ciasta parzonego, takiego z jakiego robi się ptysie, potem obsypane cukrem. Z kolei w Grecji gospodynie przygotowują małe pączuszki, smażone na głębokim tłuszczu, które oblewa się miodem i posypuje cynamonem.
Podobno w starożytnej Grecji serwowano je olimpijczykom. We Włoszech bardzo popularne są bomboloni - wypełnione kremem budyniowym pączki, pochodzące z Toskanii. Z kolei amerykańskie pączki (donuts), to bezdrożdżowe specjały z charakterystyczną dziurką w środku, przypominające oponki.
Częstować kawą i pączkami będziemy do godziny 12.
W wielu krajach pączki przypominają wyglądem polskie specjały, różnią się jednak komponentami i sposobami przyrządzania. Na przykład węgierski pączek jest pozbawiony nadzienia, ma za to posmak rumu.
Niemieckie berlinery są znacznie krócej smażone, przez co zawierają mniej tłuszczu. W Hiszpanii najpopularniejsze są pączki z ciasta parzonego, takiego z jakiego robi się ptysie, potem obsypane cukrem. Z kolei w Grecji gospodynie przygotowują małe pączuszki, smażone na głębokim tłuszczu, które oblewa się miodem i posypuje cynamonem.
Podobno w starożytnej Grecji serwowano je olimpijczykom. We Włoszech bardzo popularne są bomboloni - wypełnione kremem budyniowym pączki, pochodzące z Toskanii. Z kolei amerykańskie pączki (donuts), to bezdrożdżowe specjały z charakterystyczną dziurką w środku, przypominające oponki.
Częstować kawą i pączkami będziemy do godziny 12.