Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz
autopromocja
Zobacz

Fot. pixabay.com / Couleur (CC0 domena publiczna)
Fot. pixabay.com / Couleur (CC0 domena publiczna)
Fot. pixabay.com / RitaE (CC0 domena publiczna)
Fot. pixabay.com / RitaE (CC0 domena publiczna)
To, jak się odżywiamy, wpływa na naszą odporność, a w dobie epidemii koronawirusa bardzo ważne jest by o to zadbać - uważa prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Niezwykle ważne w tym czasie jest po prostu higieniczne życie, które wzmacnia nasz układ immunologiczny - mówi prof. Stachowska.

- Dobre wysypianie się, jakaś umiarkowana aktywność fizyczna, jedzenie. W przypadku osób niedożywionych, w tej chwili jest potrzebna dieta wysokobiałkowa - mówi Stachowska.

Trzeba pamiętać o warzywach i owocach. 5-6 porcji dziennie to najlepsza dawka dodaje profesor.

- Badania wykazały, że mogą zapobiegać wszystkie te produkty, które zawierają resweratrol. Jeden z takich najbardziej potężnie działających polifenoli. Jest on w bardzo wielu produktach, winogronach, czarnej porzeczce i oczywiście w czerwonym winie - mówi prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska.

Dobrze na naszą odporność wpływa też sok z cebuli i czosnek. Profesor Ewa Stachowska przypomina też, by myć dokładnie wszystkie produkty spożywcze.
Niezwykle ważne w tym czasie jest po prostu higieniczne życie, które wzmacnia nasz układ immunologiczny - mówi prof. Stachowska.
Trzeba pamiętać o warzywach i owocach. 5-6 porcji dziennie to najlepsza dawka dodaje profesor.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty