Radio Szczecin Na Wieczór
Radio SzczecinRadio Szczecin » Radio Szczecin Na Wieczór » Audycje
Fot. Małgorzata Frymus [Radio Szczecin]
Fot. Małgorzata Frymus [Radio Szczecin]
12 potraw, które powinny się znaleźć na wigilijnym stole to – wydawać by się mogło – niewielkie pole do popisu dla kulinarnej inwencji. Ale, jak się okazuje – to co w jednym domu jest obowiązkowe – w innym – gdzieś w Polsce, wcale być nie musi. Śledzie w wielu odsłonach, jakie kto lubi. Barszczyk czerwony, albo zupa grzybowa, albo rybna, w zależności od regionu Polski. Do barszczyku uszka: gotowane albo smażone, albo krokiety, albo paszteciki. Potem ryba, i to wcale nie musi być karp, bo w naszej wigilijnej tradycji jest i szczupak, i sandacz, i sum. A potem kapusta, z grzybami albo z grochem. No i słodkie: łamańce z makiem, makiełki, kutia, makowiec i sernik. I kompot z owocowego suszu.
W różnych regionach Polski różne są konfiguracje „obowiązkowych” tradycyjnych zestawów wigilijnych. A do tego dochodzą jeszcze nowinki ze świata, które adaptujemy – lepiej lub gorzej – do naszego świątecznego menu.
Do modyfikacji tradycyjnej świątecznej kuchni skłania nas też często fakt, że do stołu zasiada znacznie mniej osób niż kiedyś, bo i rodziny są mniej liczne. I zdarza się, ze ograniczamy ilość potraw, bo 12 to jednak dość sporo, i już po rybie dziękujemy za resztę, choć każdej należałoby spróbować.
Do tego dochodzą alergicy, osoby na dietach, odchudzający się i dzieci, które nie tkną: śledzi, karpia, warzyw, maku. I od razu najchętniej zjadłyby sernik.
Są jeszcze jednak takie domy, gdzie tradycja żyje w jej najbardziej prostej, a jednocześnie złożonej formie.
Posłuchajmy fragmentu reportażu Katarzyny Wolnik Sayny, pt. „Dom pełen zapachów”, którego bohaterką jest Grażyna Zaremba-Szuba, zwana przez wszystkich Niną. Jest restauratorką, ale tez propagatorką zachodniopomorskiej tradycji kulinarnej oraz autorką książek kucharskich.
Zaprasza Joanna Skonieczna.
Goście:
  • Iwona Niemczewska - szefowa kuchni i właścicielka restauracji „Z Drugiej Strony Lustra”, Osobowość Kulinarna Roku 2019 przewodnika „Poland 100 Best Restaurants”
  • Bolesław Sobolewski - właściciel restauracji „Na kuncu korytarza”, założyciel Klub Śledziożerców w Szczecinie, współautor książki "W szponach Gryfa. Szczecin i Pomorze Zachodnie. Historia od kuchni".,
  • Grzegorz Wocial - szef kuchni w „Teatr Mały Bistro i Scena”, członek szczecińskiego Convivium Slow Food

 

Zobacz także

2024-03-26, godz. 13:10 Międzynarodowy Dzień Teatru Jubileusze 60-lecia, 50-lecia 45-lecia i 40-lecia pracy twórczej obchodzili wczoraj szczecińscy aktorzy. Jak co roku ludzie teatru spotkali się z okazji Międzynarodowego… » więcej 2024-03-25, godz. 14:12 Jednorazowe e-papierosy nie dla młodzieży Wyglądem i smakiem przypominają słodycze, ale trują i uzależniają najmłodszych. Już w kwietniu Ministerstwo Zdrowia zapowiada wprowadzenie zakazu sprzedaży… » więcej 2024-03-25, godz. 14:11 Współczesny terroryzm Do krwawego zamachu pod Moskwą przyznało się Państwo Islamskie. Tymczasem Francja wprowadziła najwyższy stopień zagrożenia terrorystycznego. Jakie niebezpieczeństwo… » więcej 2024-03-21, godz. 15:34 Co z morską energetyką wiatrową „Morska energetyka wiatrowej to strategiczny kierunek transformacji energetycznej wzmacniający bezpieczeństwo energetyczne oraz stanowiący impuls do rozwoju… » więcej 2024-03-21, godz. 15:32 Gdzie się schronić? W Polsce mamy schrony, które są w stanie pomieścić ponad 300 tys. osób. Gdzie ich szukać? Kiedy wejdzie w życie nowa ustawa o obronie cywilnej, która ułatwi… » więcej 2024-03-21, godz. 15:32 Polityka senioralna Szczecina 31,5% mieszkańców Szczecina stanowią osoby powyżej 60. roku życia. Jaka jest polityka senioralna miasta? Czym są takie programy jak: „Korpus Wsparcia Seniorów”… » więcej 2024-03-20, godz. 16:47 Światowy Dzień Poezji Jutro pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, ale także Światowy Dzień Poezji. Z tej okazji w szczecińskim parku Stefana Żeromskiego na drzewach zaszeleszczą… » więcej 2024-03-20, godz. 16:46 Dezinformacja w internecie Sieć polskich blogów dezinformacyjnych serwuje treści z prokremlowskich mediów - wynika z raportu przygotowanego przez naukowców. Jak propaganda Władimira… » więcej 2024-03-20, godz. 16:46 Podsumowanie pierwszych 100 dni rządu W tym tygodniu mija 100 dni od zaprzysiężenia rządu Donalda Tuska. Jak ekonomiści i politolodzy oceniają ten okres? Czy, pomimo różnic, „Koalicja 15 października”… » więcej 2024-03-19, godz. 13:40 Dzień Kolorowej Skarpetki Szacuje się, że 1 z tysiąca urodzonych dzieci może mieć zespół Downa. Osoby takie mają mniejsze zdolności poznawcze niż średnia w populacji zdrowej… » więcej
34567