Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna Sobota - Kulinarne Atelier
Ostrygi. Uważane za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków w kuchni. Fot. Robert Stachnik
Ostrygi. Uważane za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków w kuchni. Fot. Robert Stachnik
Przez żołądek do serca? Jak najbardziej! Podpowiadamy, co przygotować na romantyczny posiłek we dwoje i przypominamy trzy wybrane przepisy Leszka Wodnickiego. W roli głównej afrodyzjaki - czekolada, owoce morza, chili. Smacznego!

Ostrygi. Uważane za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków w kuchni. Ale wielu nie wie, jak je przyrządzić i jak przygotować ostrygową ucztę.
Leszek Wodnicki krok po kroku pokazuje, jak to zrobić.

OSTRYGI KROK PO KROKU. Przepis, film i fotoinstrukcja.

Krewetki i chili. W naszym walentynkowym zestawieniu nie mogło zabraknąć tego przepisu. To danie lekkie, pełne kolorów i oczywiście - z nutą pikanterii.

Makaron marchewkowo-cukiniowy z krewetkami i chili.

Czekolada. Czy trzeba coś więcej dodawać? Dla wielu to wręcz synonim miłości. A my proponujemy przepis Leszka Wodnickiego na najlepsze czekoladowe ciasto na świecie!

Ciasto mocno czekoladowe.
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Sałatka z komosy ryżowej z fasolką - przepis do pobrania
Stuprocentowo roślinne, lekkie i zdrowe danie. Dziś Leszek Wodnicki proponuje sałatkę z komosy ryżowej. Danie pełne smaku i jednocześnie bardzo łatwe do przyrządzenia.

Przepis do pobrania w załączeniu.
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
PRZEPIS DO POBRANIA
Tego bulionu po prostu trzeba spróbować! Jego smak jest zaskakujący i wyjątkowy. Ziołowe gnocchi z batatów uzupełniają potrawę i tworzą piękną i smaczną całość. Nowy przepis Leszka Wodnickiego wymaga nieco czasu, ale warto go poświęcić.

W załączeniu przepis do pobrania.
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Tajska zupa kokosowa w mistrzowskim wydaniu - specjalnie dla "Aktywnej Soboty" przepis zdradza Michał Kowalski, szef kuchni WHY THAI Food&Wine Poznań. Szczecinianie mieli okazję gotować z nim podczas warsztatów kuchni tajskiej w Kulinarnym Atelier Leszka Wodnickiego.

TOM Kha KUNG – tajska zupa kokosowa z galangalem, krewetkami i kolendrą

PRZEPIS NA 15 PORCJI:

1. Bulion

200 g pasty Tom Kha
Liście kaffiru 8 szt
Jeżeli mamy – trawę cytrynową 3 szt - rozgniecioną
100 g galangalu pokrojonego na plastry
3 l mleka kokosowego
Odrobina oleju

Na kilku łyżkach oleju przesmażamy pastę Tom Kha do momentu uwolnienia się aromatów, zalewamy półtora litra wody ewentualnie dorzucamy rozgniecioną trawę cytrynową i liście kafiiru. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny. Po czym dolewamy 3 l mleka kokosowego, zagotowujemy, doprawiamy cukrem palmowym, sosem rybnym i sokiem z limonki. Zupa powinna być słodko kwaśna.

2. Tom Kha Gai

krewetki
Małe tajskie chili 1- 2 szt
Boczniaki
Grzyby słomiane
Cebula czerwona 2 szt
Oliwa chili
50 g kolendry
Pomidorki koktajlowe 300 g

Z krewetek usuwamy pozostałości po przewodzie pokarmowym, usuwamy skorupę i nacinamy wzdłuż. Grzyby słomiane kroimy na pół, boczniaki na paski cebulę czerwoną w kostkę, chili na plasterki, kolendrę siekamy.

Zupę cedzimy i zagotowujemy. Odlewamy część zupy i parzymy w niej krewetki – około minutę. Do pozostałej zupy dodajemy grzyby, cebulę i odrobinę chili. Uwaga! Im dłużej gotujemy z chili tym będzie bardziej ostra.

W głębokim talerzu układamy krewetki, wlewamy zupę, posypujemy siekaną kolendrą i polewamy odrobiną oliwy chili. Do każdej porcji wrzucamy 2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

Ilość chili zależy od możliwości akceptacji ostrości. Dodajemy je na samym końcu, dlatego, że im dłużej byśmy gotowali z chili to smak ostry pogłębiał by się. Pomidor ma za zadanie złagodzić ostrość zupy.

Jeżeli zupa będzie zbyt mało aromatyczna, trzeba dodać więcej pasty Tom Kha podczas gotowania zupy.

Smacznego!
12345