Radio Szczecin » Aktywna Sobota - Kulinarne Atelier » Kulinarne Atelier

Kremowe risotto z grzybami - co potrzeba do przygotowania

19 stycznia premiera kolejnego filmu kulinarnego z Leszkiem Wodnickim. Tym razem bierzemy na warsztat danie wegetariańskie i jednocześnie klasykę włoskiej kuchni. Zrobimy kremowe risotto z grzybami.

A już teraz podpowiadamy, jakie zakupy zrobić, aby w weekend przygotować to danie, zgodnie z instrukcjami Leszka Wodnickiego.

Potrzebny jest specjalny ryż do risotto. Bez problemu kupimy taki w sklepach. Do tego białe wino, masło, oliwa z oliwek, sól, pieprz, cebula szalotka, czosnek i natka pietruszki. Ważnym składnikiem jest bulion warzywno-grzybowy - najlepiej przygotować go wcześniej - tu można użyć suszonych grzybów.
Podstawą potrawy obok ryżu są dowolne świeże grzyby - my użyjemy grzybów shimeji oraz boczniaków królewskich, ale możecie użyć grzybów takich, jakie akurat dostaniecie w sklepie (nawet pieczarek).
Do risotto dodajemy crème fraîche. Tu mała podpowiedź - jeśli czasem robicie zakupy w Niemczech, bez problemu dostaniecie tam crème fraîche. Jeśli nie - wymieszajcie śmietanę kremówkę z maślanką.

Premiera filmu w sobotę 19 stycznia o godz. 11 na radioszczecin.pl oraz na radiowym facebooku. Tym razem Leszek Wodnicki na żywo w Aktywnej Sobocie będzie mówił o swoim przepisie wyjątkowo o godzinie 13.

Składniki (na 4 osoby):
150 g grzybów shimeji
100 g boczniaków królewskich
(lub inne, dostępne świeże grzyby)
1,25 l bulionu warzywno-grzybowego
25 g masła
50 ml oliwy z oliwek
2 cebule szalotki, drobno posiekane
1 ząbek czosnku, posiekany
200 g ryżu do risotto
70 ml wytrawnego białego wina
sól, pieprz
4 łyżki crème fraîche
natka pietruszki posiekana
zioła do dekoracji

Dyniowe gnocchi [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym, szynką dojrzewającą, serem pecorino i
mandarynkami - to prawdopodobnie najlepsze gnocchi, jakie kiedykolwiek jedliście.

Gnocchi, a bardziej swojsko - włoskie kopytka. Leszek Wodnicki podkręca przepis dodając do ciasta dynię. Do tego doskonały sos i chipsy z szynki. Jeśli macie ugotowane ziemniaki i gotowe puree z dyni - zrobienie prostego dania jak z dobrej, włoskiej restauracji zajmie pół godziny!

W załączeniu przepis z listą składników oraz opisem do pobrania.
Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]Dyniowe gnocchi - przepis do pobrania

Dyniowe gnocchi - co potrzeba do przygotowania

W tę sobotę premiera kolejnego filmu kulinarnego z Leszkiem Wodnickim. Tym razem ugotujemy dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym, szynką dojrzewającą, serem pecorino i mandarynkami. Już teraz zdradzamy składniki potrawy, żebyście mogli zrobić zakupy i w sobotę lub niedzielę przyrządzić to pyszne danie.

Ponieważ o gnocchi nie bez powodu mówi się, że to po prostu włoskie kopytka, podstawowym produktem są ziemniaki. Koniecznie też trzeba się zaopatrzyć we włoskie sery - pecorino oraz parmezan (w razie kłopotu ze zdobyciem obu, wystarczy parmezan). Istotnym składnikiem jest puree dyniowe, więc będzie potrzebny też kawałek dyni. Charakteru sosowi do gnocchi daje świeża szałwia, więc warto jej poszukać w sklepach. Do tego mandarynki, z których wyciśniemy sok i szynka dojrzewająca w plastrach, bo pokażemy jak zrobić z niej chrupiący dodatek do dania.

Oprócz tego proste składniki, które większość ma w domu: masło, jajka, mąki pszenna i ziemniaczana, sól, pieprz i gałka muszkatołowa.

Premiera filmu o godz. 11 na radioszczecin.pl oraz na radiowym facebooku. A o 12 w Aktywnej Sobocie na żywo Leszek Wodnicki będzie mówił o swoim przepisie.

Składniki (6 porcji):
600 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
300 g pieczonej dyni (puree)
całe jajko
żółtko
ok.250 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g tartego parmezanu
gałka muszkatołowa, sól i pieprz
100 g szynki dojrzewającej w plasterkach
100 g sera pecorino w kawałku (może być parmezan)
50 g masła
listki szałwii
kilka mandarynek

Bardzo czekoladowe ciasto [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Nowy Rok zaczynamy słodko. Kulinarne Atelier pachnie czekoladą, bo Leszek Wodnicki zdradza przepis na czekoladowe ciasto. WAŻNE: to wypiek bezglutenowy, nie ma w nim mąki.

Choć to prosty przepis, wymaga odrobiny zaangażowania - trzeba ukręcić żółtka z cukrem, ubić sztywną pianę z białek, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej... Z instrukcją Leszka Wodnickiego powinien sobie jednak poradzić nawet początkujący. A my śmiemy twierdzić, że to najlepsze czekoladowe ciasto świata!

W załączeniu przepis do pobrania.
Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]Bardzo czekoladowe ciastko - przepis do pobrania

Tatar z łososia z ogórkową remuladą [WIDEO]

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Aktywna Sobota Kulinarne Atelier dziś w przedsylwestrowych nastrojach. Tym razem z Leszkiem Wodnickim gotuje Przemysław Szymańczyk, redaktor naczelny Radia Szczecin. Efekt? Wyśmienity tatar z łososia z ogórkową remuladą.

Danie wymagające odrobinę zachodu (krojenie i siekanie), ale zdecydowanie tego warte! Leszek Wodnicki pokazuje krok po kroku jak je przyrządzić oraz zdradza sekrety efektownego zaserwowania, którym zachwycimy gości.

W załączeniu przepis do pobrania.
Realizacja: Maciej Papke [Radio Szczecin]TATAR Z ŁOSOSIA - przepis do pobrania
Aktywna Sobota Kulinarne Atelier to projekt Radia Szczecin oraz Leszka Wodnickiego, szefa Kulinarnego Atelier i uczestnika drugiej edycji MasterChefa. Specjalnie dla Słuchaczy Radia Szczecin Leszek Wodnicki przygotuje najlepsze przepisy i zdradzi swoje tricki na to, jak w prosty sposób przygotować w domu dania, których nie powstydziłaby się dobra restauracja.

Przy każdym filmie pokazującym przygotowanie potrawy jest przepis do pobrania i wydrukowania. Smacznego!

FOTOGALERIA

Kremowe risotto z grzybami [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
Kremowe risotto z grzybami [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
Kremowe risotto z grzybami [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
Kremowe risotto z grzybami [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
Kremowe risotto z grzybami [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
Kremowe risotto z grzybami [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
Kremowe risotto z grzybami [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
Kremowe risotto z grzybami [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
Kremowe risotto z grzybami [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
Kremowe risotto z grzybami [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
© Polskie Radio Szczecin SA. Wszystkie prawa zastrzeżone.Regulamin korzystania z portaluPolityka prywatnościBiuletyn Informacji Publicznej

Szanowny Użytkowniku.

Poniżej zebraliśmy informacje dotyczące zasad przetwarzania Twoich danych osobowych wynikających z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwanym dalej RODO). Prosimy o ich przeczytanie – nie powinno to zająć zbyt wiele czasu. Z niniejszego opracowania dowiesz się jakie obowiązki ma Administrator, jakie przysługują Ci prawa oraz w jaki sposób z tych praw korzystać. W razie jakichkolwiek wątpliwości skontaktuj się z nami.

Przechodząc do serwisu lub klikając w prawym górnym rogu tej informacji, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych oraz na wskazane poniżej działania.

Wykorzystujemy pliki cookies oraz inne technologie

W naszych serwisach wykorzystujemy pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) i inne pokrewne technologie, mające na celu:

Zakres wykorzystywania plików cookies możesz zdefiniować w ustawieniach wykorzystywanej przez Ciebie przeglądarki. Bez wprowadzenia zmian ustawień, informacje w plikach cookies mogą być zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej szczegółów znajdziesz w Polityce prywatności .

Co to są dane osobowe?

Dane osobowe to informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Mogą to być m.in. imię i nazwisko, adres e-mail czy numer telefonu. W zakresie korzystania z takich jak nasz serwisów internetowych wyróżnia się również dane osobowe takie jak jak adres IP użytkownika, informacja o dotychczasowej aktywności użytkownika, informacja zbierana za pośrednictwem tzw. plików cookies, a także podobnych technologii. Jeśli dany plik cookie nie zawiera danych osobowych, ale możliwe jest zestawienie informacji z tego pliku z inną informacją pozyskaną od Ciebie, tzn. jeśli jest możliwość zidentyfikowania Twojej osoby – takie pliki cookies są również objęte ochroną wynikającą z przepisów dotyczących bezpieczeństwa danych osobowych.

Pliki cookies, potocznie zwane "ciasteczkami” są plikami, w których podczas przeglądania strony internetowej, zapisują się pewne informacje trafiające ostatecznie do urządzenia końcowego (np. komputera lub smartfona). Pliki cookies mają wiele funkcji – od umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie naszego serwisu internetowego, po pozwalające na zachowywanie preferencji użytkownika, jak również personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dostarczanych reklam.

Co powinieneś wiedzieć w zakresie bezpieczeństwa Twoich danych osobowych w związku z RODO

  1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Polskie Radio Szczecin S.A. z siedzibą przy al. Wojska Polskiego 73, 70-481 Szczecin (zwane dalej „Rozgłośnią”).
  2. Na mocy art. 37 ust. 1 lit. a) RODO został powołany Inspektor Ochrony Danych (IOD), który nadzoruje sferę przetwarzania danych osobowych w Rozgłośni. Z IOD możesz skontaktować się pisząc na adres podany powyżej lub na adres mail iod@radioszczecin.pl . Inspektor chętnie pomoże we wszystkich kwestiach związanych z ochroną danych osobowych, w szczególności udzieli odpowiedzi na pytania dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych.
  3. Twoje dane osobowe przetwarzane będą w celu :
  4. Rozgłośnia przetwarza Twoje dane osobowe w ściśle określonym, minimalnym zakresie niezbędnym do osiągnięcia celach, o których mowa powyżej.
  5. Twoje dane osobowe mogą zostać udostępnione innym podmiotom. Podstawą ww. działania mogą być przepisy prawa (np. ZUS, administracja skarbowa, wymiar sprawiedliwości) lub właściwie skonstruowane, zapewniające bezpieczeństwo danym osobowym, umowy powierzenia danych do przetwarzania podmiotom trzecim, z którymi współpracuje Rozgłośnia (np. z podmioty sektora teleinformatycznego i telekomunikacyjnego, usług analitycznych i marketingowych).
  6. Twoje dane osobowe mogą być przekazywane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej wyłącznie za Twoją jednoznaczną zgodą uzyskaną po uprzednim przestawieniu zasad i potencjalnych skutków takiego przekazania oraz spełnieniu szeregu wymogów określonych zapisami RODO.
  7. W przypadku wskazanym w pkt 5 i 6 Twoje dane będą zabezpieczone w sposób zapewniający im poufność z wykorzystaniem właściwych rozwiązań technicznych i technologicznych zgodnych z dobrymi praktykami stosowanymi w procesie bezpiecznego przetwarzania danych osobowych.
  8. Twoje dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celu dla jakiego zostały zebrane, zgodnie z terminami archiwizacji określonymi przez ustawy szczególne oraz ustawę z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz.U. z 2018 r., poz. 217), a w przypadku gdy były przetwarzane na podstawie wyrażonej przez Ciebie zgody – do momentu jej wycofania.
  9. W związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych przysługuje Ci prawo do:
  10. Z powyższych uprawnień można skorzystać bezpośrednio w siedzibie Polskiego Radia Szczecin S.A., kierując korespondencję na adres siedziby Administratora lub na adres poczty elektronicznej Inspektora Ochrony Danych.
  11. Jeżeli uznasz, iż przetwarzanie dotyczących Twoich danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO) przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego na adres: Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa
  12. Podanie danych osobowych jest dobrowolne ale w zależności od sytuacji może być wymogiem ustawowym lub umownym. W szczególnych przypadkach niepodanie danych może warunkować realizację działań których jesteś Podmiotem (w tym zawarcie umowy).
  13. Twoje dane będą mogą podlegać zautomatyzowanemu przetwarzaniu polegającemu na profilowaniu. Personalizujemy treści i reklamy a także poddajemy analizie aktywność na stronie i w Internecie. Jednym ze sposobów przetwarzania przez nas danych osobowych jest tzw. profilowanie, które polega na tym, że możemy w oparciu o Twoje dane tworzyć dla Ciebie profile preferencji i następnie dostosowywać treści wyświetlanych reklam tak, aby odpowiadały Twoim potrzebom i zainteresowaniom. Jednocześnie informujemy, że nie dokonujemy zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym w oparciu o profilowanie.