Radio Szczecin » Aktywna Sobota - Kulinarne Atelier » Kulinarne Atelier

Omlet tamago Leszek Wodnicki [DUŻO ZDJĘĆ]

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Dziś Leszek Wodnicki pokazuje, jak zrobić omlet tamago, ale w zupełnie nowej odsłonie.
Podany z wędzonym pstrągiem, grzybami i creme fraiche tworzy nie tylko pyszną kompozycję smakową, ale cieszy oczy.

W załączeniu przepis do pobrania.
Realizacja Maciej Papke [Radio Szczecin]OMLET TAMAGO - przepis do pobrania

Sous vide stek wieprzowy bekon z kością
Kulinarne Atelier | Leszek Wodnicki [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]

Schab Kulinarne Atelier | Leszek Wodnicki Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Schab Kulinarne Atelier | Leszek Wodnicki Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Dzięki wolnemu gotowaniu i użyciu próżniowego zamknięcia mięso nabiera wyjątkowego smaku. W filmie znajdziecie nie tylko przepis na sous vide stek wieprzowy bekon z kością podany z pieczonym batatem i jogurtem, ale instrukcję Leszka Wodnickiego, jak przygotować potrawę metodą sous vide.

W załączniu przepis do pobrania.
Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]Stek wieprzowy sous vide - PRZEPIS DO POBRANIA

Semifreddo all'amaretto - deser lodowy z sosem czekoladowym i polewą pomarańczową (WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ)

Lody Kulinarne Atelier | Leszek Wodnicki Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Lody Kulinarne Atelier | Leszek Wodnicki Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Nie trzeba mieć specjalnej maszynki do lodów, żeby zrobić doskonały mrożony deser. Udowadnia to w kolejnym kulinarnym filmie Leszek Wodnicki. Robimy coś wyjątkowego.To semifreddo all'amaretto - deser lodowy z sosem czekoladowym i polewą pomarańczową.
Będziecie zachwyceni tym smakiem!

W załączeniu przepis do pobrania.
Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]Semifreddo all'amaretto - PRZEPIS DO POBRANIA

Pieczony dorsz z chorizo granatem i puree ziemniaczanym [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Brakuje wam pomysłów na obiad? To może pieczona polędwica z dorsza podkręcona dodatkiem chorizo i granatu, podana z kremowym puree ziemniaczanym? Zobaczcie kolejny film i kolejny przepis od Leszka Wodnickiego specjalnie dla was.
Jeśli macie już ugotowane ziemniaki - przygotowanie tego dania zajmie Wam nie więcej niż 15 minut! Szybko, łatwo, a efekt? Sami zobaczcie!

W załączeniu przepis do pobrania.
Realizacja Maciej Papke [Radio Szczecin]pieczona polędwica z dorsza - PRZEPIS DO POBRANIA

Wędzone na zimno carpaccio wołowe z pesto [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]

Carpaccio wołowe z pesto. Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Carpaccio wołowe z pesto. Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Wędzone na zimno carpaccio z polędwicy wołowej, pesto z rukoli, pomidory koktajlowe i
parmezan - idealny zestaw na kolację lub na przyjęcie gości. Proste i wykwintne danie wg przepisu Leszka Wodnickiego.

WAŻNE: jeśli nie masz maszynki do wędzenia, danie jest doskonałe również bez wędzenia.
W załączeniu przepis do pobrania.
Realizacja: Maciej Papke [Radio Szczecin]

Zrób czekoladowy suflet i wygraj gotowanie z Leszkiem Wodnickim (KONKURS)

Tym razem bez zdjęć i filmu. Sam przepis Leszka Wodnickiego na walentynkowy deser, czyli suflet czekoladowy z chili. I do tego konkurs, w którym nagrodą jest wspólne gotowanie z Leszkiem Wodnickim i udział w jednym z odcinków Aktywnej Soboty-Kulinarnego Atelier w Radiu Szczecin.

Aby wziąć udział w konkursie:
1. Zrób czekoladowy suflet (poniżej przepis).
2. Przygotuj kartkę z napisem „Radio Szczecin”.
3. Zrób zdjęcie lub krótki film (do 10 sekund), na którym będzie widać twój suflet oraz napis „Radio Szczecin” i wyślij na adres aktywnasobota@radioszczecin.pl
4. Zwycięzcę - autora idealnego wypieku - wybierze Leszek Wodnicki.
5. Na zdjęcia i filmiki czekamy do wtorku 19 lutego 2018 roku.
6. Zwycięzcę ogłosimy w audycji Aktywna Sobota 23 lutego 2018 roku.

SUFLET CZEKOLADOWY Z CHILI

Składniki:
2 jajka
100 gorzkiej czekolady
łyżeczka drobnego cukru
1/2 małej papryczki chili
25 g masła + do wysmarowania foremek
cukier puder do obsypania foremek

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Foremki do sufleta wysmarować masłem i obsypać cukrem pudrem. Czekoladę zdjąć z kąpieli wodnej i wymieszać z masłem do momentu rozpuszczenia. Chili drobno posiekać. Cukier, chili i czekoladę dodać do żółtek i wymieszać. Białka ubić, delikatnie dodać do masy czekoladowej i wymieszać. Wlać do foremek do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 St.C ok.20 min. (ciasto musi wyrosnąć ponad brzegi foremek).

Makaron marchewkowo-cukiniowy z krewetkami i chili [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]

Kulinarne Atelier Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Kulinarne Atelier Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Lada dzień święto zakochanych, więc dziś szalejemy w kuchni z afrodyzjakami! Kolejny film z udziałem Leszka Wodnickiego to przepis na makaron marchewkowo-cukiniowy z krewetkami i chili. Danie lekkie, pełne kolorów, smaków i oczywiście z nutą pikanterii!

W załączeniu przepis do pobrania.
Realizacja Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]Krewetki - przepis do pobrania

Ostrygi krok po kroku [DUŻO ZDJĘĆ]

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Ostrygi. Uważane za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków w kuchni. Ale wielu nie wie, jak je przyrządzić i jak przygotować ostrygową ucztę.
Leszek Wodnicki krok po kroku pokazuje, jak to zrobić. Oto przepis i fotograficzna instrukcja.

KLASYCZNY PÓŁMISEK OSTRYG

Składniki:
4 ostrygi
ocet z czerwonego wina
1 cytryna
4 łyżki drobno posiekanej szalotki

Przygotowanie:
Szalotkę wymieszać z octem i odstawić. Ostrygi otworzyć specjalnym nożem, wyjąć z muszli i włożyć do wody z lodem. Cytryny pokroić na ćwiartki. Muszle umyć. Na półmisku z pokruszonym lodem i wodorostami ułożyć muszle, a na nich ostrygi. Polać dresingiem z szalotki i octu, a przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

Ciasto pomarańczowo-migdałowe z mango [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]

Ciasto pomarańczowe z mango Kulinarne Atelier Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Ciasto pomarańczowe z mango Kulinarne Atelier Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Zimny luty my zaczynamy słodko! Dziś bezglutenowe ciasto pomarańczowo-migdałowe z mango. Idealnie wilgotne i przepyszne! Nasza rada: najlepiej od razu przygotować dwie porcje, bo znika błyskawicznie!

W załączeniu przepis do pobrania.
Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]PRZEPIS DO POBRANIA
12

FOTOGALERIA

Omlet tamago Leszek Wodnicki [DUŻO ZDJĘĆ]
Omlet tamago Leszek Wodnicki [DUŻO ZDJĘĆ]
Omlet tamago Leszek Wodnicki [DUŻO ZDJĘĆ]
Omlet tamago Leszek Wodnicki [DUŻO ZDJĘĆ]
Omlet tamago Leszek Wodnicki [DUŻO ZDJĘĆ]
Omlet tamago Leszek Wodnicki [DUŻO ZDJĘĆ]
Omlet tamago Leszek Wodnicki [DUŻO ZDJĘĆ]
Omlet tamago Leszek Wodnicki [DUŻO ZDJĘĆ]
Omlet tamago Leszek Wodnicki [DUŻO ZDJĘĆ]
Omlet tamago Leszek Wodnicki [DUŻO ZDJĘĆ]
© Polskie Radio Szczecin SA. Wszystkie prawa zastrzeżone.Regulamin korzystania z portaluPolityka prywatnościBiuletyn Informacji Publicznej

Szanowny Użytkowniku.

Poniżej zebraliśmy informacje dotyczące zasad przetwarzania Twoich danych osobowych wynikających z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwanym dalej RODO). Prosimy o ich przeczytanie – nie powinno to zająć zbyt wiele czasu. Z niniejszego opracowania dowiesz się jakie obowiązki ma Administrator, jakie przysługują Ci prawa oraz w jaki sposób z tych praw korzystać. W razie jakichkolwiek wątpliwości skontaktuj się z nami.

Przechodząc do serwisu lub klikając w prawym górnym rogu tej informacji, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych oraz na wskazane poniżej działania.

Wykorzystujemy pliki cookies oraz inne technologie

W naszych serwisach wykorzystujemy pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) i inne pokrewne technologie, mające na celu:

Zakres wykorzystywania plików cookies możesz zdefiniować w ustawieniach wykorzystywanej przez Ciebie przeglądarki. Bez wprowadzenia zmian ustawień, informacje w plikach cookies mogą być zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej szczegółów znajdziesz w Polityce prywatności .

Co to są dane osobowe?

Dane osobowe to informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Mogą to być m.in. imię i nazwisko, adres e-mail czy numer telefonu. W zakresie korzystania z takich jak nasz serwisów internetowych wyróżnia się również dane osobowe takie jak jak adres IP użytkownika, informacja o dotychczasowej aktywności użytkownika, informacja zbierana za pośrednictwem tzw. plików cookies, a także podobnych technologii. Jeśli dany plik cookie nie zawiera danych osobowych, ale możliwe jest zestawienie informacji z tego pliku z inną informacją pozyskaną od Ciebie, tzn. jeśli jest możliwość zidentyfikowania Twojej osoby – takie pliki cookies są również objęte ochroną wynikającą z przepisów dotyczących bezpieczeństwa danych osobowych.

Pliki cookies, potocznie zwane "ciasteczkami” są plikami, w których podczas przeglądania strony internetowej, zapisują się pewne informacje trafiające ostatecznie do urządzenia końcowego (np. komputera lub smartfona). Pliki cookies mają wiele funkcji – od umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie naszego serwisu internetowego, po pozwalające na zachowywanie preferencji użytkownika, jak również personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dostarczanych reklam.

Co powinieneś wiedzieć w zakresie bezpieczeństwa Twoich danych osobowych w związku z RODO

  1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Polskie Radio Szczecin S.A. z siedzibą przy al. Wojska Polskiego 73, 70-481 Szczecin (zwane dalej „Rozgłośnią”).
  2. Na mocy art. 37 ust. 1 lit. a) RODO został powołany Inspektor Ochrony Danych (IOD), który nadzoruje sferę przetwarzania danych osobowych w Rozgłośni. Z IOD możesz skontaktować się pisząc na adres podany powyżej lub na adres mail iod@radioszczecin.pl . Inspektor chętnie pomoże we wszystkich kwestiach związanych z ochroną danych osobowych, w szczególności udzieli odpowiedzi na pytania dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych.
  3. Twoje dane osobowe przetwarzane będą w celu :
  4. Rozgłośnia przetwarza Twoje dane osobowe w ściśle określonym, minimalnym zakresie niezbędnym do osiągnięcia celach, o których mowa powyżej.
  5. Twoje dane osobowe mogą zostać udostępnione innym podmiotom. Podstawą ww. działania mogą być przepisy prawa (np. ZUS, administracja skarbowa, wymiar sprawiedliwości) lub właściwie skonstruowane, zapewniające bezpieczeństwo danym osobowym, umowy powierzenia danych do przetwarzania podmiotom trzecim, z którymi współpracuje Rozgłośnia (np. z podmioty sektora teleinformatycznego i telekomunikacyjnego, usług analitycznych i marketingowych).
  6. Twoje dane osobowe mogą być przekazywane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej wyłącznie za Twoją jednoznaczną zgodą uzyskaną po uprzednim przestawieniu zasad i potencjalnych skutków takiego przekazania oraz spełnieniu szeregu wymogów określonych zapisami RODO.
  7. W przypadku wskazanym w pkt 5 i 6 Twoje dane będą zabezpieczone w sposób zapewniający im poufność z wykorzystaniem właściwych rozwiązań technicznych i technologicznych zgodnych z dobrymi praktykami stosowanymi w procesie bezpiecznego przetwarzania danych osobowych.
  8. Twoje dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celu dla jakiego zostały zebrane, zgodnie z terminami archiwizacji określonymi przez ustawy szczególne oraz ustawę z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz.U. z 2018 r., poz. 217), a w przypadku gdy były przetwarzane na podstawie wyrażonej przez Ciebie zgody – do momentu jej wycofania.
  9. W związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych przysługuje Ci prawo do:
  10. Z powyższych uprawnień można skorzystać bezpośrednio w siedzibie Polskiego Radia Szczecin S.A., kierując korespondencję na adres siedziby Administratora lub na adres poczty elektronicznej Inspektora Ochrony Danych.
  11. Jeżeli uznasz, iż przetwarzanie dotyczących Twoich danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO) przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego na adres: Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa
  12. Podanie danych osobowych jest dobrowolne ale w zależności od sytuacji może być wymogiem ustawowym lub umownym. W szczególnych przypadkach niepodanie danych może warunkować realizację działań których jesteś Podmiotem (w tym zawarcie umowy).
  13. Twoje dane będą mogą podlegać zautomatyzowanemu przetwarzaniu polegającemu na profilowaniu. Personalizujemy treści i reklamy a także poddajemy analizie aktywność na stronie i w Internecie. Jednym ze sposobów przetwarzania przez nas danych osobowych jest tzw. profilowanie, które polega na tym, że możemy w oparciu o Twoje dane tworzyć dla Ciebie profile preferencji i następnie dostosowywać treści wyświetlanych reklam tak, aby odpowiadały Twoim potrzebom i zainteresowaniom. Jednocześnie informujemy, że nie dokonujemy zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym w oparciu o profilowanie.