W Stanach Zjednoczonych obchodzone jest najważniejsze tamtejsze święto - Dziękczynienia.
To symbol pierwszej uczty przybyszów z Europy do USA z Indianami. Popularnego indyka bardzo szybko zaakceptowały wszystkie narodowości tego kraju, w tym Polacy.
Amerykański Thanskgiving obchodzi się zawsze w czwarty czwartek listopada. Jednak według corocznej tradycji dzień wcześniej prezydent USA ułaskawia dwa indyki. Tym razem to szczęście spotkało parę z Ohio.
Uroczystość zwykle odbywa się w ogrodach Białego Domu, ale ze względu na padający śnieg z deszczem impreza została przeniesiona do wewnątrz budynku. Święto to bardzo szybko zaakceptowali Polacy mieszkający w Stanach Zjednoczonych. Główne danie dnia przyrządzają jednak według innych receptur niż te tradycyjne amerykańskie.
- Faszerujemy ryżem, mięsem, z warzywami, musi być dobra przyprawa, dobrze zakonserwowany, potem piec bez żadnego oleju, podlewany czystym masełkiem - mówi Urszula Skoczylas, szefowa kuchni z polskiej restuauracji Ferajna w Chicago, która przyrządza indyki na specjalne zamówienie.
Przyrządzanie świątecznego indyka wraz z marynowaniem trwa około 24 godzin.
Amerykański Thanskgiving obchodzi się zawsze w czwarty czwartek listopada. Jednak według corocznej tradycji dzień wcześniej prezydent USA ułaskawia dwa indyki. Tym razem to szczęście spotkało parę z Ohio.
Uroczystość zwykle odbywa się w ogrodach Białego Domu, ale ze względu na padający śnieg z deszczem impreza została przeniesiona do wewnątrz budynku. Święto to bardzo szybko zaakceptowali Polacy mieszkający w Stanach Zjednoczonych. Główne danie dnia przyrządzają jednak według innych receptur niż te tradycyjne amerykańskie.
- Faszerujemy ryżem, mięsem, z warzywami, musi być dobra przyprawa, dobrze zakonserwowany, potem piec bez żadnego oleju, podlewany czystym masełkiem - mówi Urszula Skoczylas, szefowa kuchni z polskiej restuauracji Ferajna w Chicago, która przyrządza indyki na specjalne zamówienie.
Przyrządzanie świątecznego indyka wraz z marynowaniem trwa około 24 godzin.