Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Z badań tamtejszej Federacji Żywienia Publicznego wynika, że 9 na 10 mieszkańców Półwyspu Apenińskiego w czasie kwarantanny marzyło o zjedzeniu lodów produkcji rzemieślniczej.
Włoscy rzemieślnicy trzymają się starych receptur i stawiają na jakość składników. To, co prawda, wpływa na wysoką cenę gotowego produktu, ale też przyciąga ceniących jakość klientów. W całym kraju jest 40 tysięcy lodziarni, które zatrudniają 150 tysięcy pracowników. Każdy Włoch zjada średnio 6 kilogramów lodów rocznie - dlatego ich produkcja, to dochodowy biznes. Rocznie lodziarnie zarabiają 2 miliardy 800 milionów euro.

Jak wynika z danych Federacji Żywienia Publicznego, tylko w pierwszy po otwarciu lodziarni weekend, w Rzymie sprzedano 240 tysięcy kilogramów lodów. W stolicy Włoch są miejsca, w których klient ma do wyboru kilkadziesiąt smaków.
Relacja Urszuli Rzepczak (IAR).

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345

Archiwum informacji

poniedziałek29wtorek30środa01czwartek02piątek03sobota04niedziela05poniedziałek06wtorek07środa08czwartek09piątek10sobota11niedziela12poniedziałek13wtorek14środa15czwartek16piątek17sobota18niedziela19poniedziałek20wtorek21środa22czwartek23piątek24sobota25niedziela26poniedziałek27wtorek28środa29czwartek30piątek31sobota01niedziela02

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty