Jan Krzysztof Ardanowski podkreślił, że kontroli Sanepidu podlega ponad 550 tysięcy podmiotów zajmujących się zarówno produkcją żywności, jak i wprowadzeniem jej na rynek. W tej grupie są też placówki zbiorowego żywienia.
Przewodniczący Rady powiedział, że system bezpieczeństwa żywności, który odpowiada wszystkim standardom Unii Europejskiej, gwarantuje bezpieczeństwo naszej żywności, zarówno na rynku wewnętrznych, jak i w eksporcie.
Podkreślił, że każdy przypadek, gdzie dochodzi do nieprawidłowości, trzeba eliminować. Jak mówił, zwalczanie patologii jest w naszym konsumenckim interesie.
Przewodniczący Rady do spraw Rolnictwa i Obszarów Wiejskich powiedział, że należy wzmocnić współpracę instytucji kontrolnych w Polsce. Podkreślił, że nie ma szans na ich konsolidację w najbliższych latach, ale można dołożyć starań, by kontrole zsynchronizować.
Chodzi też o to, by nie było obszarów, które kontroli - jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywnościowe - nie podlegają.