Radio SzczecinRadio Szczecin » Biznes
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

Czekolada przeterminowana o 200 dni, spleśniałe bakalie, czy ciasto ze sklepu z zakalcem - to tylko niektóre produkty spożywcze, jakie mogą zepsuć atmosferę przy świątecznym stole. Fot. Łukasz Szełemej [PR Szczecin]
Czekolada przeterminowana o 200 dni, spleśniałe bakalie, czy ciasto ze sklepu z zakalcem - to tylko niektóre produkty spożywcze, jakie mogą zepsuć atmosferę przy świątecznym stole. Fot. Łukasz Szełemej [PR Szczecin]
Czekolada przeterminowana o 200 dni, spleśniałe bakalie, czy ciasto ze sklepu z zakalcem - to tylko niektóre produkty spożywcze, jakie mogą zepsuć atmosferę przy świątecznym stole. Z myślą o osobach robiących wielkanocne zakupy Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o konieczności zwracania uwagi na jakość kupowanych towarów.
Wiceprezes UOKiKu Małgorzata Kozak podkreśla, że zawsze należy sprawdzać datę przydatności do spożycia, bo na półkach sklepowych zdarzają się towary przeterminowane o wiele miesięcy.

Zastanawiając się nad wyborem wędlin powinniśmy sprawdzić na opakowaniu zawartość mięsa. Prawo nie określa minimalnych wymagań jakościowych dla mięsa i jego przetworów, dlatego produkty o tej samej nazwie, pochodzące od różnych przedsiębiorców, mogą znacznie się od siebie różnić. Nieraz zdarza się też, że wędlina nie zawiera deklarowanych składników - wyjaśnia wiceprezes Urzędu.

Eksperci UOKiKu przypominają, że kupując jajka powinniśmy zwracać uwagę na oznaczenia mówiące w jakich warunkach hodowana była kura. Im niższa cyfra tym lepiej - zero oznacza chów ekologiczny, a 3 - klatkowy.

Osobom dbającym o linię UOKiK przypomina, że produkty oznaczone jako "light" z uwagi na niższą zawartość cukru, tłuszczu czy innego składnika, powinny zawierać go mniej o przynajmniej 30 procent wobec produktów standardowych.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty