Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

Kurza skórka w białym sosie, papki tylko przypominające ziemniaki, mięso czy zupy w dziwnych kolorach - to zdjęcia szpitalnego jedzenia, które wrzucają internauci na facebookowy funpage "Posiłki w szpitalach". www.facebook.com
Kurza skórka w białym sosie, papki tylko przypominające ziemniaki, mięso czy zupy w dziwnych kolorach - to zdjęcia szpitalnego jedzenia, które wrzucają internauci na facebookowy funpage "Posiłki w szpitalach". www.facebook.com
Kurza skórka w białym sosie, papki tylko przypominające ziemniaki, mięso czy zupy w dziwnych kolorach - to zdjęcia szpitalnego jedzenia, które wrzucają internauci na Facebookowy fanpage "Posiłki w szpitalach".
Na profilu nie brakuje też przykładów ze szczecińskich szpitali. Na jednym ze zdjęć jest pajda chleba, obok plasterek ogórka, kawałek masła i chyba topionego sera. A pod zdjęciem komentarze, że w szczecińskim szpitalu jeden ogórek przypada na 30 pacjentów.

- W naszym szpitalu posiłki są odpowiednie - mówi Maria Smalec ze szpitala wojewódzkiego przy ulicy Arkońskiej w Szczecinie. - Szpital korzysta z usług firmy zewnętrznej i stara się, żeby usługa była na najwyższym poziomie.

Tu nie podano nam, jaka jest dzienna stawka żywieniowa. 14 złotych to stawka w szpitalu na Pomorzanach - podpisał on nowy kontrakt z firmą cateringową. Do tej pory było to mniej niż 10 złotych. Średnio szpitale w Polsce przeznaczają dziennie od 10 do 24 złotych na wyżywienie jednego pacjenta.

Nadzór nad szpitalnymi posiłkami ma też sanepid - kontroluje on jakość transportu i warunki, w jakich posiłki są przygotowywane. Po ostatniej kontroli w ubiegłym roku, mandatem ukarano jedną firmę cateringową, która dowoziła posiłki do szpitala. W pozostałych przypadkach zalecono posprzątanie czy wyremontowanie kuchni.
Relacja Moniki Bielik.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty