Naprawdę nazywa się Cucurbita i pochodzi z Ameryki. Nie wiadomo dokładnie, kiedy trafiła do Europy. Dynia jest najpopularniejsza w ostatnim dniu października jako symbol Halloween.
Warzywo sadzi się w maju i zbiera we wrześniu. - Jesienią, plantatorzy dyń podczas festynów rywalizują ze sobą kto ma większą i cięższą - mówi producent Paweł Miedziński. - Rekordzistka ważyła około 500 kilogramów.
- Kiedy już dynia trafi na stół w kuchni można ją przyrządzić na wiele sposobów - zapewnia Zdzisław Tararako, autor programu "Kuchnia Pana Dzidka" w Radiu Szczecin. - Można zrobić chleb dyniowy, zupę z dyni, przetwory, marmolady.
- Dynia to bogactwo witamin i minerałów - zapewnia dietetyk Jakub Mauricz. - Jest bogata w witaminy grupy B, witaminę C, kwasy tłuszczowe omega 6, Beta-karoten, cynk.
- Dynia wcale nie musi straszyć - tłumaczy pani Karolina, która od lat w świetlicy środowiskowej z dziećmi drąży dynie. - Można z niej wydrążyć np. karocę, którą jeździł Kopciuszek.
Jest około 1300 odmian dyni.
- Kiedy już dynia trafi na stół w kuchni można ją przyrządzić na wiele sposobów - zapewnia Zdzisław Tararako, autor programu "Kuchnia Pana Dzidka" w Radiu Szczecin. - Można zrobić chleb dyniowy, zupę z dyni, przetwory, marmolady.
- Dynia to bogactwo witamin i minerałów - zapewnia dietetyk Jakub Mauricz. - Jest bogata w witaminy grupy B, witaminę C, kwasy tłuszczowe omega 6, Beta-karoten, cynk.
- Dynia wcale nie musi straszyć - tłumaczy pani Karolina, która od lat w świetlicy środowiskowej z dziećmi drąży dynie. - Można z niej wydrążyć np. karocę, którą jeździł Kopciuszek.
Jest około 1300 odmian dyni.