O Grand Prix Konkursu Potraw Wielkanocnych w Goleniowie ubiegało się siedemnaście zespołów. Kucharze reprezentowali między innymi kluby seniorów, szkoły czy rady rodziców.
Wygrała baba mięsna z sosem chili. To połączenie tradycji z odrobiną kulinarnego szaleństwa - mówi Patryk Łuszcz, jeden kucharzy zwycięskiego zespołu.
- Przepis znaleźliśmy w gazecie, ale go zmodyfikowaliśmy, by wyszło nam to jak najlepiej. Głównym składnikiem było mięso mielone, było 65 plastrów boczku, sos tabasco, papryka ostra, chilli i dużo innych rzeczy. Sos nie był polski, był zmodyfikowany, a inspiracje braliśmy z innych kuchni - tłumaczy Łuszcz.
Jury przyznało też nagrody za najsmaczniejszą zupę. Wygrała zupa chrzanowa, przygotowana przez podopiecznych Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej nr 1 w Goleniowie. Jurorzy wskazali też najsmaczniejszą potrawę z jaj. Wygrały przepiórcze mini jajeczka, przygotowane przez radę rodziców z Zespołu Szkół w Goleniowie.
- Przepis znaleźliśmy w gazecie, ale go zmodyfikowaliśmy, by wyszło nam to jak najlepiej. Głównym składnikiem było mięso mielone, było 65 plastrów boczku, sos tabasco, papryka ostra, chilli i dużo innych rzeczy. Sos nie był polski, był zmodyfikowany, a inspiracje braliśmy z innych kuchni - tłumaczy Łuszcz.
Jury przyznało też nagrody za najsmaczniejszą zupę. Wygrała zupa chrzanowa, przygotowana przez podopiecznych Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej nr 1 w Goleniowie. Jurorzy wskazali też najsmaczniejszą potrawę z jaj. Wygrały przepiórcze mini jajeczka, przygotowane przez radę rodziców z Zespołu Szkół w Goleniowie.