Radio SzczecinRadio Szczecin » Region

50. urodziny szczecińskiego Pasztecika. Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
50. urodziny szczecińskiego Pasztecika. Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
50. urodziny szczecińskiego Pasztecika. Jego historia sięga 1969 roku, kiedy to w spółdzielni spożywców "Społem" zrodził się pomysł wykorzystania radzieckiej maszyny do przygotowywania "pirożków". Ta, potrafiła karmić radzieckich żołnierzy nawet w najtrudniejszych polowych warunkach.
Dzięki staraniom urzędników maszyna trafiła do Szczecina. Właśnie wtedy powstał pierwszy "Pasztecik" - przy alei Wojska Polskiego, który istnieje do dziś.

- Jestem tu chociaż raz w tygodniu, od początku istnienia tego baru. W niedzielę przychodziłam. Teraz trochę żal, bo nie ma w niedzielę, ale trudno - mówi kobieta, która przyszła również w czwartek. - Najbardziej lubię szczecińskie paszteciki tradycyjne z mięsem.

Właścicielka Bogumiła Polańska, która jest związana z "Pasztecikiem" od 50 lat przyznaje, że codziennie degustuje paszteciki. - Albo dziś jeden z kapustką, albo jutro z pieczareczką, a pojutrze z mięskiem. Degustuję, bo muszę oceniać - powiedziała pani Bogumiła.

Obecnie w Szczecinie jest kilka punktów serwujących ten regionalny produkt, jednak jedynie pierwszy - znajdujący się przy alei Wojska Polskiego w Szczecinie - bar "Pasztecik" może pochwalić się nieprzerwaną od ponad 50 lat działalnością i produkcją.
Do "Pasztecika" z mikrofonem wybrała się Katarzyna Wolnik-Sayna.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty