Radio SzczecinRadio Szczecin » Region

Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]
Z podgrzybkami, konfiturą z żurawiny, surowym jajkiem czy burakiem - to tylko niektóre sposoby dla podanie śledzia. Swoje przepisy podczas Konkursu Kulinarnego "Zasolony Król" prezentowali w piątek w Szczecinie kucharze z całego regionu.
To szefowi kuchni z hoteli i restauracji, ale też uczniowie szczecińskiego gastronomika. Potrawy oceniali "Śledziożercy", czyli członkowie klubu miłośników tej ryby.

- Smakowicie, bardzo ładnie podane, dobór składników bardzo dobry - mówi Jolanta Gotowała ze Slow Food Szczecin. - Przygotowaliśmy dzisiaj ciastka wytrawne na białym winie, z dodatkiem parmezanu. Dalej mamy cebulkę na białym winie i podgrzybki - mówił Szymon Makowiecki ze Szkoły Gastronomicznej ZS 6 w Szczecinie. - Śledź wygrywał wojny, przegrywał wojny. Największe bogactwo Europy - Hanza - powstała na odławianiu, przetwórstwie i handlu śledziem. Dlatego temu królowi jest poświęcony konkurs - dodał Andrzej Buławski ze Slow Food Szczecin.

A na koniec przypominamy, już we wtorek Śledzik, czyli ostatni dzień karnawału. Tego dnia na stole nie może zabraknąć śledzia.
Relacja Joanny Gralki.
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty