Kościół obchodzi Wielki Czwartek. Rozpoczyna on Triduum Paschalne, najważniejsze dla chrześcijan trzy dni w roku, podczas których wierni wspominają mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Dawna tradycja górali Beskidu Śląskiego kazała w Wielki Czwartek zawiązywać dzwony. Nastawał czas ciszy, trwającej do rezurekcji. Ten szczególny okres zaczął się już od poniedziałku a określenie Wielki ma szczególny wymiar - mówi Małgorzata Kiereś, etnograf z Wisły. Według tradycji, gospodynie z Beskidu Śląskiego, a także Żywieckiego, w Wielki Czwartek, przynoszą z ogrodu do domu, zielony listek pokrzywy jako symbol nowego życia. W Wielki Piątek, tradycja kazała spalić kukłę zdrajcy Jezusa przy akompaniamencie hałaśliwych klekotek. Do dziś zwyczaj ten przetrwał pod nazwą "pochód Judosza".
Goście:
- Andrzej Buławski - prezes Stowarzyszenia Slow Food w Szczecinie oraz Stowarzyszenia Zachodniopomorskie Smaki,
- Krzysztof Kucharczyk – członek Stowarzyszenia Slow Food, z zawodu kucharz, znawca tradycji kulinarnej,
- Alina Becla - z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, na co dzień właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Handzlówce, niedaleko Łańcuta na Podkarpaciu, producentka tradycyjnej żywności.