Radio Szczecin Na Wieczór
Radio SzczecinRadio Szczecin » Radio Szczecin Na Wieczór » Audycje
Fot. Małgorzata Frymus [Radio Szczecin]
Fot. Małgorzata Frymus [Radio Szczecin]
12 potraw, które powinny się znaleźć na wigilijnym stole to – wydawać by się mogło – niewielkie pole do popisu dla kulinarnej inwencji. Ale, jak się okazuje – to co w jednym domu jest obowiązkowe – w innym – gdzieś w Polsce, wcale być nie musi. Śledzie w wielu odsłonach, jakie kto lubi. Barszczyk czerwony, albo zupa grzybowa, albo rybna, w zależności od regionu Polski. Do barszczyku uszka: gotowane albo smażone, albo krokiety, albo paszteciki. Potem ryba, i to wcale nie musi być karp, bo w naszej wigilijnej tradycji jest i szczupak, i sandacz, i sum. A potem kapusta, z grzybami albo z grochem. No i słodkie: łamańce z makiem, makiełki, kutia, makowiec i sernik. I kompot z owocowego suszu.
W różnych regionach Polski różne są konfiguracje „obowiązkowych” tradycyjnych zestawów wigilijnych. A do tego dochodzą jeszcze nowinki ze świata, które adaptujemy – lepiej lub gorzej – do naszego świątecznego menu.
Do modyfikacji tradycyjnej świątecznej kuchni skłania nas też często fakt, że do stołu zasiada znacznie mniej osób niż kiedyś, bo i rodziny są mniej liczne. I zdarza się, ze ograniczamy ilość potraw, bo 12 to jednak dość sporo, i już po rybie dziękujemy za resztę, choć każdej należałoby spróbować.
Do tego dochodzą alergicy, osoby na dietach, odchudzający się i dzieci, które nie tkną: śledzi, karpia, warzyw, maku. I od razu najchętniej zjadłyby sernik.
Są jeszcze jednak takie domy, gdzie tradycja żyje w jej najbardziej prostej, a jednocześnie złożonej formie.
Posłuchajmy fragmentu reportażu Katarzyny Wolnik Sayny, pt. „Dom pełen zapachów”, którego bohaterką jest Grażyna Zaremba-Szuba, zwana przez wszystkich Niną. Jest restauratorką, ale tez propagatorką zachodniopomorskiej tradycji kulinarnej oraz autorką książek kucharskich.
Zaprasza Joanna Skonieczna.
Goście:
  • Iwona Niemczewska - szefowa kuchni i właścicielka restauracji „Z Drugiej Strony Lustra”, Osobowość Kulinarna Roku 2019 przewodnika „Poland 100 Best Restaurants”
  • Bolesław Sobolewski - właściciel restauracji „Na kuncu korytarza”, założyciel Klub Śledziożerców w Szczecinie, współautor książki "W szponach Gryfa. Szczecin i Pomorze Zachodnie. Historia od kuchni".,
  • Grzegorz Wocial - szef kuchni w „Teatr Mały Bistro i Scena”, członek szczecińskiego Convivium Slow Food

 

Zobacz także

2020-01-29, godz. 20:20 Mierzeja Wiślana i wątpliwości Komisji Europejskiej Trwają prace związane z przekopem Mierzei Wiślanej. W przyszłym miesiącu ma rozpocząć się budowa części nabrzeży kanału. Tymczasem coraz więcej wątpliwości… » więcej 2020-01-28, godz. 19:35 Szczeciński TOZ szuka wolontariuszy Praca aktywistów zajmujących się ratowaniem bezdomnych i chorych zwierząt nie ma końca. Wymaga nie tylko poświęcania własnego czasu, ale też odwagi, serca… » więcej 2020-01-28, godz. 19:30 Sporów wokół sądownictwa ciąg dalszy Na jutrzejsze popołudnie prezydent Andrzej Duda zaprosił do siebie przedstawicieli wszystkich klubów i kół poselskich, by porozmawiać z nimi o kwestiach… » więcej 2020-01-28, godz. 19:19 Nie ma zagrożenia koronawirusem w Polsce Dwoje dzieci na obserwacji w krakowskim szpitalu, po jednej osobie w Opolu, Rzeszowie i Kujawsko-Pomorskiem. Wszystkie w ostatnich dniach wróciły z Azji. Ale… » więcej 2020-01-23, godz. 19:36 Szczecińska opozycja w obiektywach Kaczorowskiego i Woźniaka Setki zdjęć pokazujących działalność opozycji antykomunistycznej w Szczecinie zawiera album pod tytułem "Szczecińskie lata przełomu w obiektywie Jarosława… » więcej 2020-01-23, godz. 20:05 Czwarte urodziny Centrum Dialogu „Przełomy” To dopiero czwarte urodziny, a wydaje się, że Centrum Dialogu „Przełomy” istnieje w Szczecinie co najmniej od lat kilkunastu. Bo w rzeczywistości historia… » więcej 2020-01-23, godz. 20:07 Bankructwo i restrukturyzacja Podkarpackiego Banku Spółdzielczego Łańcut cudem uratował swoje pieniądze. W końcu roku przeniósł rachunek z Podkarpackiego Banku Spółdzielczego do PKO BP, ponieważ sytuacja finansowa PBS… » więcej 2020-01-22, godz. 19:31 Światowe Forum Ekonomiczne w Davos Trzy tysiące osób, w tym najważniejsi przywódcy na świecie oraz szefowie największych firm, od wtorku obradują w szwajcarskim Davos. Pierwszy dzień Światowego… » więcej 2020-01-22, godz. 19:38 Dostęp młodzieży do pornografii Kiedyś "świerszczyki" i kasety video - dziś filmy 4K na smartfonie. Przemysł pornograficzny wraz z postępem technologicznym rozwija się w najlepsze. Do tego… » więcej 2020-01-22, godz. 19:40 Zimowe ferie i prawa konsumenckie Sezon wyjazdów zimowych tuż tuż. Wielu Polaków z tęsknoty za śniegiem wybierze góry z gwarantowanym białym puchem. To jednak zazwyczaj wiąże się z zagranicznym… » więcej
23456