Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna Sobota - Kulinarne Atelier
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Tajska zupa kokosowa w mistrzowskim wydaniu - specjalnie dla "Aktywnej Soboty" przepis zdradza Michał Kowalski, szef kuchni WHY THAI Food&Wine Poznań. Szczecinianie mieli okazję gotować z nim podczas warsztatów kuchni tajskiej w Kulinarnym Atelier Leszka Wodnickiego.

TOM Kha KUNG – tajska zupa kokosowa z galangalem, krewetkami i kolendrą

PRZEPIS NA 15 PORCJI:

1. Bulion

200 g pasty Tom Kha
Liście kaffiru 8 szt
Jeżeli mamy – trawę cytrynową 3 szt - rozgniecioną
100 g galangalu pokrojonego na plastry
3 l mleka kokosowego
Odrobina oleju

Na kilku łyżkach oleju przesmażamy pastę Tom Kha do momentu uwolnienia się aromatów, zalewamy półtora litra wody ewentualnie dorzucamy rozgniecioną trawę cytrynową i liście kafiiru. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny. Po czym dolewamy 3 l mleka kokosowego, zagotowujemy, doprawiamy cukrem palmowym, sosem rybnym i sokiem z limonki. Zupa powinna być słodko kwaśna.

2. Tom Kha Gai

krewetki
Małe tajskie chili 1- 2 szt
Boczniaki
Grzyby słomiane
Cebula czerwona 2 szt
Oliwa chili
50 g kolendry
Pomidorki koktajlowe 300 g

Z krewetek usuwamy pozostałości po przewodzie pokarmowym, usuwamy skorupę i nacinamy wzdłuż. Grzyby słomiane kroimy na pół, boczniaki na paski cebulę czerwoną w kostkę, chili na plasterki, kolendrę siekamy.

Zupę cedzimy i zagotowujemy. Odlewamy część zupy i parzymy w niej krewetki – około minutę. Do pozostałej zupy dodajemy grzyby, cebulę i odrobinę chili. Uwaga! Im dłużej gotujemy z chili tym będzie bardziej ostra.

W głębokim talerzu układamy krewetki, wlewamy zupę, posypujemy siekaną kolendrą i polewamy odrobiną oliwy chili. Do każdej porcji wrzucamy 2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

Ilość chili zależy od możliwości akceptacji ostrości. Dodajemy je na samym końcu, dlatego, że im dłużej byśmy gotowali z chili to smak ostry pogłębiał by się. Pomidor ma za zadanie złagodzić ostrość zupy.

Jeżeli zupa będzie zbyt mało aromatyczna, trzeba dodać więcej pasty Tom Kha podczas gotowania zupy.

Smacznego!
Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]PRZEPIS DO POBRANIA - krem z soczewicy z grzybami
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Zupa krem z żółtej soczewicy z grzybami, serem kozim, pestkami granatu i olejem pietruszkowym. Brzmi dobrze? A smakuje doskonale!
Jeśli brakuje Wam pomysłu, co robić z grzybami, to jest nasza podpowiedź. Wykonanie zupy wg przepisu Leszka Wodnickiego z Kulinarnego Atelier zajmie Wam 20 minut!

Przepis do pobrania w załączeniu.
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Posłuchaj rozmowy z Leszkiem Wodnickim i Michałem Szczepańskim
W "Aktywnej Sobocie" naszymi gośćmi byli Leszek Wodnicki oraz Michał Szczepański, szef kuchni Herbarium Hotel & Spa. Rozmawialiśmy o kuchni regionalnej, sezonowej i o tym, jak z grzybów wyczarować deser.
A nasi reporterzy z mikrofonem, kamerą i aparatem przyglądali się, jak wygląda kolacja degustacyjna przygotowana przez Leszka Wodnickiego i Michała Szczepańskiego.
Realizacja Maciej Papke [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Tego jeszcze nie było - specjalnie dla Was przepis od samego Kurta Schellera. W nowym kulinarnym filmie pokazujemy, jak wyglądały warsztaty u Leszka Wodnickiego i podajemy przepis na wyśmienite danie, czyli stek Strindberg z zieloną fasolką (szczegółowy przepis na końcu filmu).
12345