Radio Szczecin » Aktywna Sobota - Kulinarne Atelier » Kulinarne Atelier

TOM Kha KUNG – tajska zupa kokosowa z galangalem, krewetkami i kolendrą [ZDJĘCIA]

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Tajska zupa kokosowa w mistrzowskim wydaniu - specjalnie dla "Aktywnej Soboty" przepis zdradza Michał Kowalski, szef kuchni WHY THAI Food&Wine Poznań. Szczecinianie mieli okazję gotować z nim podczas warsztatów kuchni tajskiej w Kulinarnym Atelier Leszka Wodnickiego.

TOM Kha KUNG – tajska zupa kokosowa z galangalem, krewetkami i kolendrą

PRZEPIS NA 15 PORCJI:

1. Bulion

200 g pasty Tom Kha
Liście kaffiru 8 szt
Jeżeli mamy – trawę cytrynową 3 szt - rozgniecioną
100 g galangalu pokrojonego na plastry
3 l mleka kokosowego
Odrobina oleju

Na kilku łyżkach oleju przesmażamy pastę Tom Kha do momentu uwolnienia się aromatów, zalewamy półtora litra wody ewentualnie dorzucamy rozgniecioną trawę cytrynową i liście kafiiru. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny. Po czym dolewamy 3 l mleka kokosowego, zagotowujemy, doprawiamy cukrem palmowym, sosem rybnym i sokiem z limonki. Zupa powinna być słodko kwaśna.

2. Tom Kha Gai

krewetki
Małe tajskie chili 1- 2 szt
Boczniaki
Grzyby słomiane
Cebula czerwona 2 szt
Oliwa chili
50 g kolendry
Pomidorki koktajlowe 300 g

Z krewetek usuwamy pozostałości po przewodzie pokarmowym, usuwamy skorupę i nacinamy wzdłuż. Grzyby słomiane kroimy na pół, boczniaki na paski cebulę czerwoną w kostkę, chili na plasterki, kolendrę siekamy.

Zupę cedzimy i zagotowujemy. Odlewamy część zupy i parzymy w niej krewetki – około minutę. Do pozostałej zupy dodajemy grzyby, cebulę i odrobinę chili. Uwaga! Im dłużej gotujemy z chili tym będzie bardziej ostra.

W głębokim talerzu układamy krewetki, wlewamy zupę, posypujemy siekaną kolendrą i polewamy odrobiną oliwy chili. Do każdej porcji wrzucamy 2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

Ilość chili zależy od możliwości akceptacji ostrości. Dodajemy je na samym końcu, dlatego, że im dłużej byśmy gotowali z chili to smak ostry pogłębiał by się. Pomidor ma za zadanie złagodzić ostrość zupy.

Jeżeli zupa będzie zbyt mało aromatyczna, trzeba dodać więcej pasty Tom Kha podczas gotowania zupy.

Smacznego!

Krem z soczewicy z grzybami [DUŻO ZDJĘĆ I FILM]

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Zupa krem z żółtej soczewicy z grzybami, serem kozim, pestkami granatu i olejem pietruszkowym. Brzmi dobrze? A smakuje doskonale!
Jeśli brakuje Wam pomysłu, co robić z grzybami, to jest nasza podpowiedź. Wykonanie zupy wg przepisu Leszka Wodnickiego z Kulinarnego Atelier zajmie Wam 20 minut!

Przepis do pobrania w załączeniu.
Realizacja: Wojciech Ochrymiuk [Radio Szczecin]PRZEPIS DO POBRANIA - krem z soczewicy z grzybami

Pokazówka Leszka i Michała, czyli kolacja z tego co ziemia dała...

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
W "Aktywnej Sobocie" naszymi gośćmi byli Leszek Wodnicki oraz Michał Szczepański, szef kuchni Herbarium Hotel & Spa. Rozmawialiśmy o kuchni regionalnej, sezonowej i o tym, jak z grzybów wyczarować deser.
A nasi reporterzy z mikrofonem, kamerą i aparatem przyglądali się, jak wygląda kolacja degustacyjna przygotowana przez Leszka Wodnickiego i Michała Szczepańskiego.
Posłuchaj rozmowy z Leszkiem Wodnickim i Michałem Szczepańskim

Stek Strindberg i warsztaty z Kurtem Schellerem [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Tego jeszcze nie było - specjalnie dla Was przepis od samego Kurta Schellera. W nowym kulinarnym filmie pokazujemy, jak wyglądały warsztaty u Leszka Wodnickiego i podajemy przepis na wyśmienite danie, czyli stek Strindberg z zieloną fasolką (szczegółowy przepis na końcu filmu).
Realizacja Maciej Papke [Radio Szczecin]

Pancakes z syropem klonowym i borówkami [DUŻO ZDJĘĆ]

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Pancakes z syropem klonowym i borówkami... Po prostu przepyszne! I dziecinnie proste. Dosłownie, bo tym razem Kulinarne Atelier opanowali najmłodsi kucharze spędzający wakacje na nauce gotowania. Razem z Leszkiem Wodnickim pokazują krok po kroku, jak zrobić słynne amerykańskie placki.

W załączeniu przepis na pancakes do pobrania.

Zupa krem z żółtych pomidorów z szafranem i zielonymi szparagami [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
A gdybyście mieli ugotować najbardziej żółtą zupę świata, to czego byście użyli? Leszek Wodnicki w naszym najnowszym filmie pokazuje, jak zrobić krem... z żółtych pomidorów! Dla kontrastu zielone szparagi oraz nasiona bazylii. I nie będziemy skromni - wyszło nam kulinarne dzieło sztuki!

W załączeniu przepis do pobrania.
Realizacja Maciej Papke [Radio Szczecin]Krem z żółtych pomidorów - przepis do pobrania
12345

FOTOGALERIA

Pokazówka Leszka i Michała, czyli kolacja z tego co ziemia dała...
Gęsie pipki z grzybowymi arancini z kaszy [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
Pokazówka Leszka i Michała, czyli kolacja z tego co ziemia dała...
Pokazówka Leszka i Michała, czyli kolacja z tego co ziemia dała...
Krem z soczewicy z grzybami [DUŻO ZDJĘĆ I FILM]
Gęsie pipki z grzybowymi arancini z kaszy [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ]
Rustykalna grzanka z grzybami leśnymi [DUŻO ZDJĘĆ i FILM]
Rustykalna grzanka z grzybami leśnymi [DUŻO ZDJĘĆ i FILM]
Rustykalna grzanka z grzybami leśnymi [DUŻO ZDJĘĆ i FILM]
Rustykalna grzanka z grzybami leśnymi [DUŻO ZDJĘĆ i FILM]
© Polskie Radio Szczecin SA. Wszystkie prawa zastrzeżone.Regulamin korzystania z portaluPolityka prywatnościBiuletyn Informacji Publicznej

Szanowny Użytkowniku.

Poniżej zebraliśmy informacje dotyczące zasad przetwarzania Twoich danych osobowych wynikających z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwanym dalej RODO). Prosimy o ich przeczytanie – nie powinno to zająć zbyt wiele czasu. Z niniejszego opracowania dowiesz się jakie obowiązki ma Administrator, jakie przysługują Ci prawa oraz w jaki sposób z tych praw korzystać. W razie jakichkolwiek wątpliwości skontaktuj się z nami.

Przechodząc do serwisu lub klikając w prawym górnym rogu tej informacji, zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych oraz na wskazane poniżej działania.

Wykorzystujemy pliki cookies oraz inne technologie

W naszych serwisach wykorzystujemy pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) i inne pokrewne technologie, mające na celu:

Zakres wykorzystywania plików cookies możesz zdefiniować w ustawieniach wykorzystywanej przez Ciebie przeglądarki. Bez wprowadzenia zmian ustawień, informacje w plikach cookies mogą być zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej szczegółów znajdziesz w Polityce prywatności .

Co to są dane osobowe?

Dane osobowe to informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. Mogą to być m.in. imię i nazwisko, adres e-mail czy numer telefonu. W zakresie korzystania z takich jak nasz serwisów internetowych wyróżnia się również dane osobowe takie jak jak adres IP użytkownika, informacja o dotychczasowej aktywności użytkownika, informacja zbierana za pośrednictwem tzw. plików cookies, a także podobnych technologii. Jeśli dany plik cookie nie zawiera danych osobowych, ale możliwe jest zestawienie informacji z tego pliku z inną informacją pozyskaną od Ciebie, tzn. jeśli jest możliwość zidentyfikowania Twojej osoby – takie pliki cookies są również objęte ochroną wynikającą z przepisów dotyczących bezpieczeństwa danych osobowych.

Pliki cookies, potocznie zwane "ciasteczkami” są plikami, w których podczas przeglądania strony internetowej, zapisują się pewne informacje trafiające ostatecznie do urządzenia końcowego (np. komputera lub smartfona). Pliki cookies mają wiele funkcji – od umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie naszego serwisu internetowego, po pozwalające na zachowywanie preferencji użytkownika, jak również personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dostarczanych reklam.

Co powinieneś wiedzieć w zakresie bezpieczeństwa Twoich danych osobowych w związku z RODO

  1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Polskie Radio Szczecin S.A. z siedzibą przy al. Wojska Polskiego 73, 70-481 Szczecin (zwane dalej „Rozgłośnią”).
  2. Na mocy art. 37 ust. 1 lit. a) RODO został powołany Inspektor Ochrony Danych (IOD), który nadzoruje sferę przetwarzania danych osobowych w Rozgłośni. Z IOD możesz skontaktować się pisząc na adres podany powyżej lub na adres mail iod@radioszczecin.pl . Inspektor chętnie pomoże we wszystkich kwestiach związanych z ochroną danych osobowych, w szczególności udzieli odpowiedzi na pytania dotyczące przetwarzania Twoich danych osobowych.
  3. Twoje dane osobowe przetwarzane będą w celu :
  4. Rozgłośnia przetwarza Twoje dane osobowe w ściśle określonym, minimalnym zakresie niezbędnym do osiągnięcia celach, o których mowa powyżej.
  5. Twoje dane osobowe mogą zostać udostępnione innym podmiotom. Podstawą ww. działania mogą być przepisy prawa (np. ZUS, administracja skarbowa, wymiar sprawiedliwości) lub właściwie skonstruowane, zapewniające bezpieczeństwo danym osobowym, umowy powierzenia danych do przetwarzania podmiotom trzecim, z którymi współpracuje Rozgłośnia (np. z podmioty sektora teleinformatycznego i telekomunikacyjnego, usług analitycznych i marketingowych).
  6. Twoje dane osobowe mogą być przekazywane do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej wyłącznie za Twoją jednoznaczną zgodą uzyskaną po uprzednim przestawieniu zasad i potencjalnych skutków takiego przekazania oraz spełnieniu szeregu wymogów określonych zapisami RODO.
  7. W przypadku wskazanym w pkt 5 i 6 Twoje dane będą zabezpieczone w sposób zapewniający im poufność z wykorzystaniem właściwych rozwiązań technicznych i technologicznych zgodnych z dobrymi praktykami stosowanymi w procesie bezpiecznego przetwarzania danych osobowych.
  8. Twoje dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celu dla jakiego zostały zebrane, zgodnie z terminami archiwizacji określonymi przez ustawy szczególne oraz ustawę z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz.U. z 2018 r., poz. 217), a w przypadku gdy były przetwarzane na podstawie wyrażonej przez Ciebie zgody – do momentu jej wycofania.
  9. W związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych przysługuje Ci prawo do:
  10. Z powyższych uprawnień można skorzystać bezpośrednio w siedzibie Polskiego Radia Szczecin S.A., kierując korespondencję na adres siedziby Administratora lub na adres poczty elektronicznej Inspektora Ochrony Danych.
  11. Jeżeli uznasz, iż przetwarzanie dotyczących Twoich danych osobowych narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO) przysługuje Ci prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego na adres: Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa
  12. Podanie danych osobowych jest dobrowolne ale w zależności od sytuacji może być wymogiem ustawowym lub umownym. W szczególnych przypadkach niepodanie danych może warunkować realizację działań których jesteś Podmiotem (w tym zawarcie umowy).
  13. Twoje dane będą mogą podlegać zautomatyzowanemu przetwarzaniu polegającemu na profilowaniu. Personalizujemy treści i reklamy a także poddajemy analizie aktywność na stronie i w Internecie. Jednym ze sposobów przetwarzania przez nas danych osobowych jest tzw. profilowanie, które polega na tym, że możemy w oparciu o Twoje dane tworzyć dla Ciebie profile preferencji i następnie dostosowywać treści wyświetlanych reklam tak, aby odpowiadały Twoim potrzebom i zainteresowaniom. Jednocześnie informujemy, że nie dokonujemy zautomatyzowanego podejmowania decyzji, w tym w oparciu o profilowanie.