Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna Sobota - Kulinarne Atelier » Kulinarne Atelier
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Tajska zupa kokosowa w mistrzowskim wydaniu - specjalnie dla "Aktywnej Soboty" przepis zdradza Michał Kowalski, szef kuchni WHY THAI Food&Wine Poznań. Szczecinianie mieli okazję gotować z nim podczas warsztatów kuchni tajskiej w Kulinarnym Atelier Leszka Wodnickiego.

TOM Kha KUNG – tajska zupa kokosowa z galangalem, krewetkami i kolendrą

PRZEPIS NA 15 PORCJI:

1. Bulion

200 g pasty Tom Kha
Liście kaffiru 8 szt
Jeżeli mamy – trawę cytrynową 3 szt - rozgniecioną
100 g galangalu pokrojonego na plastry
3 l mleka kokosowego
Odrobina oleju

Na kilku łyżkach oleju przesmażamy pastę Tom Kha do momentu uwolnienia się aromatów, zalewamy półtora litra wody ewentualnie dorzucamy rozgniecioną trawę cytrynową i liście kafiiru. Gotujemy na wolnym ogniu pół godziny. Po czym dolewamy 3 l mleka kokosowego, zagotowujemy, doprawiamy cukrem palmowym, sosem rybnym i sokiem z limonki. Zupa powinna być słodko kwaśna.

2. Tom Kha Gai

krewetki
Małe tajskie chili 1- 2 szt
Boczniaki
Grzyby słomiane
Cebula czerwona 2 szt
Oliwa chili
50 g kolendry
Pomidorki koktajlowe 300 g

Z krewetek usuwamy pozostałości po przewodzie pokarmowym, usuwamy skorupę i nacinamy wzdłuż. Grzyby słomiane kroimy na pół, boczniaki na paski cebulę czerwoną w kostkę, chili na plasterki, kolendrę siekamy.

Zupę cedzimy i zagotowujemy. Odlewamy część zupy i parzymy w niej krewetki – około minutę. Do pozostałej zupy dodajemy grzyby, cebulę i odrobinę chili. Uwaga! Im dłużej gotujemy z chili tym będzie bardziej ostra.

W głębokim talerzu układamy krewetki, wlewamy zupę, posypujemy siekaną kolendrą i polewamy odrobiną oliwy chili. Do każdej porcji wrzucamy 2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

Ilość chili zależy od możliwości akceptacji ostrości. Dodajemy je na samym końcu, dlatego, że im dłużej byśmy gotowali z chili to smak ostry pogłębiał by się. Pomidor ma za zadanie złagodzić ostrość zupy.

Jeżeli zupa będzie zbyt mało aromatyczna, trzeba dodać więcej pasty Tom Kha podczas gotowania zupy.

Smacznego!
 

Zobacz także

2020-02-14, godz. 12:23 Kulinarne Atelier na Walentynki (TOP TRZY PRZEPISY) Przez żołądek do serca? Jak najbardziej! Podpowiadamy, co przygotować na romantyczny posiłek we dwoje i przypominamy trzy wybrane przepisy Leszka Wodnickiego… » więcej 2020-01-29, godz. 14:56 Sałatka z komosy ryżowej z fasolą (WIDEO i ZDJĘCIA) Stuprocentowo roślinne, lekkie i zdrowe danie. Dziś Leszek Wodnicki proponuje sałatkę z komosy ryżowej. Danie pełne smaku i jednocześnie bardzo łatwe do… » więcej 2020-01-29, godz. 13:29 Bulion grzybowo-pomidorowy z ziołowymi gnocchi z batatówi [WIDEO, ZDUŻO ZDJĘĆ] Tego bulionu po prostu trzeba spróbować! Jego smak jest zaskakujący i wyjątkowy. Ziołowe gnocchi z batatów uzupełniają potrawę i tworzą piękną i smaczną… » więcej 2020-01-11, godz. 15:53 Karmelizowana polędwica z dorsza z grzybami [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ] To zdrowa i szybka przekąska idealna na towarzyskie spotkanie. Tym razem Leszek Wodnicki podaje przepis na karmelizowaną polędwicę z dorsza z grzybami shimeji… » więcej 2020-01-11, godz. 15:08 Przegrzebki na puree z groszku [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ] To danie robi się w 10 minut! Wykwintne, a jednocześnie bardzo proste. Leszek Wodnicki zdradza triki szefów kuchni i uczy, jak podać efektownie przegrzebki… » więcej 2020-01-09, godz. 19:21 Śledź z sałatką jabłkowo-cebulową [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ] Śledź z sałatką jabłkowo-cebulową, puree z buraka, creme fraiche i olejem koperkowym to karnawałowa propozycja Leszka Wodnickiego. To co może zaskoczyć… » więcej 2019-11-14, godz. 21:20 Zupa krem z dyni z pomarańczą i imbirem [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ] Zupa krem z dyni? Pewnie wielu powie, że nuda i nic nowego. Nie w Kulinarnym Atelier Leszka Wodnickiego! Dodatek pomarańczy sprawia, że w garnku dzieje się… » więcej 2019-11-08, godz. 13:35 Gęsie pipki z grzybowymi arancini z kaszy [WIDEO, DUŻO ZDJĘĆ] Jedliście kiedyś gęsie pipki? Dziś wyjątkowy przepis od Leszka Wodnickiego z Kulinarnego Atelier - gęsie pipki, czyli żołądki, podane z grzybowymi arancini… » więcej 2019-10-17, godz. 10:24 Rustykalna grzanka z grzybami leśnymi [DUŻO ZDJĘĆ i FILM] Kanapka z grzybami i burakiem? Jak najbardziej! Oto nowy przepis Leszka Wodnickiego z Kulinarnego Atelier - rustykalna grzanka z grzybami leśnymi, burakami, jabłkami… » więcej 2019-10-17, godz. 10:08 Krem z soczewicy z grzybami [DUŻO ZDJĘĆ I FILM] Zupa krem z żółtej soczewicy z grzybami, serem kozim, pestkami granatu i olejem pietruszkowym. Brzmi dobrze? A smakuje doskonale! Jeśli brakuje Wam pomysłu… » więcej
12345