Sezon grillowy - mimo kiepskiej pogody - trwa w najlepsze. Organizujemy je przed blokami, w parkach czy na balkonach. To - wbrew pozorom - miejsca, w których grillowanie nie skończy się mandatem. Chyba, że zdenerwujemy tym sąsiadów. Wtedy grozi nawet pięciusetzłotowy mandat.
Rzeczniczka Straży Miejskiej w Szczecinie Joanna Wojtach mówi, że teoretycznie zakazu rozpalania grilla na balkonie nie ma. - Nie ma wprost przepisu, który zabraniałby takiego czynu, ale możemy to traktować jako zakłócanie ładu i porządku, a w tym przypadku są przepisy. I jeśli znajdziecie się sąsiad, który uprzejmie doniesie, że dym jest utrudnieniem, to możemy ukarać - mówi Wojtach. Najbezpieczniej jest wybrać się na ognisko na jedną z czternastu polan rekreacyjnych w Szczecinie. - Ogniska palimy tylko w wyznaczonych miejscach. Nie używamy grilla w innych miejscach, np. pod daszkiem na Polanie Sportowej. To jest zabronione - mówi Andrzej Kus.
O przepisie na grilla mówił w "Majówce z Radiem Szczecin" szef kuchni Mariusz Siwak. - Kupmy kawałek kurczaka albo karkówki. Przygotowujemy szybką marynatę. Wystarczy sól, pieprz, świeże zioła i czosnek. Do tego przygotujmy dip warzywny - radzi Siwak.
Najlepsza pogoda na grilla ma być w niedzielę.