Zielone, białe, z mięsem, z warzywami czy grzybami - w czwartek w Zespole Szkół numer 6 w Szczecinie królowały pierogi.
Odbyła się dziesiąta edycja Wojewódzkiego Konkursu Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej, a tegorocznym motywem przewodnim były właśnie pierogi.
- Gotuję barwione szpinakiem pierogi, z farszem z wędzonego pstrąga. - To są pierogi zielone, a farszem jest papryka, marchewka, seler, pieczarki, cebula i czosnek. - Pierogi barwione kurkumą z farszem z kaszanki z dodatkiem smażonej wątróbki - mówią uczestnicy.
W Szczecinie rywalizowali młodzi kucharze z całego województwa, a ich dania oceniali znani szefowie kuchni - mówi Renata Dziczkiewicz, organizator konkursu.
- Jest osiem szkół z województwa zachodniopomorskiego. Mamy jury składające się z naszych szczecińskich szefów kuchni: Andrzej Szylar, Grzegorz Wocial i Mariusz Kuzio - mówi Dziczkiewicz.
Honorowy patronat nad konkursem objął Zachodniopomorski Kurator Oświaty.
- Gotuję barwione szpinakiem pierogi, z farszem z wędzonego pstrąga. - To są pierogi zielone, a farszem jest papryka, marchewka, seler, pieczarki, cebula i czosnek. - Pierogi barwione kurkumą z farszem z kaszanki z dodatkiem smażonej wątróbki - mówią uczestnicy.
W Szczecinie rywalizowali młodzi kucharze z całego województwa, a ich dania oceniali znani szefowie kuchni - mówi Renata Dziczkiewicz, organizator konkursu.
- Jest osiem szkół z województwa zachodniopomorskiego. Mamy jury składające się z naszych szczecińskich szefów kuchni: Andrzej Szylar, Grzegorz Wocial i Mariusz Kuzio - mówi Dziczkiewicz.
Honorowy patronat nad konkursem objął Zachodniopomorski Kurator Oświaty.
Odbyła się dziesiąta edycja Wojewódzkiego Konkursu Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej, a tegorocznym motywem przewodnim były właśnie pierogi.