Radio Szczecin Na Wieczór
Radio SzczecinRadio Szczecin » Radio Szczecin Na Wieczór » Audycje
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin]
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin]
Prezes Najwyższej Izby Kontroli wnioskuje do premiera o powołanie wyspecjalizowanej służby, która będzie czuwać nad bezpieczeństwem żywności. To pokłosie ostatniego raportu NIK-u, który zajął się chemią dodawaną do żywności. Okazało się, że przeciętny Polak zjada dwa kilogramy dodatków, polepszaczy, spulchniaczy, emulgatorów i sztucznych barwników oraz "substancji zapachowych, identycznych z naturalnymi".
NIK podkreśla, ze w Polsce nikt nie sprawdza, czy to producent deklaruje na opakowaniu lub etykiecie - nie mija się z prawdą. A w Unii Europejskiej dopuszcza się aż 33 różnych chemicznych dodatków do żywności. Poprawiają one smak, zapach i konsystencję, przedłużają trwałość, ułatwiają proces produkcyjny. Już 70 procent produktów w naszych sklepach to żywność wysoko przetworzona. Właśnie ta, której spożywanie tak bardzo odradzają lekarze i dietetycy.
Zaprasza Konrad Wojtyła.
Goście:
  • Beata Manios - rzeczniczka Inspekcji Handlowej w Szczecinie
  • dr n. med. inż. Karolina Jakubczyk i dr inż. Arleta Drozd - Wydział Nauk o Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • prof. Joanna Sadowska - dietetyk, kierownik Zakładu Fizjologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Bronisław Wesołowski - prezes Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego

Zobacz także

2020-01-14, godz. 17:44 Prace przy Szczecińskiej Kolei Metropolitalnej Nabiera tempa budowa Szczecińskiej Kolei Metropolitalnej Rozpoczęła się już przebudowa peronów na stacji Gryfino. Wyremontowane tu będzie przejście podziemne… » więcej 2020-01-13, godz. 19:21 Polska – Rosja: polityka historyczna Chłodne stosunki na linii Polska – Rosja w ostatnim czasie jeszcze bardziej się pogorszyły. W ostatni czwartek Sejm przyjął uchwałę, w której potępia… » więcej 2020-01-13, godz. 19:23 Ognisko ptasiej grypy w regionie zlikwidowane Trwa likwidacja pierwszego i na razie jedynego ogniska ptasiej grypy w naszym regionie. Zagazowanych i zutylizowanych ma być 22 tysiące indyków na fermie w… » więcej 2020-01-13, godz. 19:27 Nowe stowarzyszenie historyków-amatorów rozpoczyna działalność Jedni ratują przedmioty codziennego użytku z PRL-u, inni porządkują cmentarze, jeszcze inni zbierają pamiątki wojenne. Coraz więcej osób - miłośników… » więcej 2020-01-09, godz. 20:18 Publiczna stomatologia się zwija Z każdym rokiem ubywa stomatologów, podpisujących kontrakty z Narodowym Funduszem Zdrowia. W 2018 roku , na 37 tysięcy praktykujących stomatologów - było… » więcej 2020-01-09, godz. 20:17 Budżet Obywatelski rozdzielony – wygrani i rozczarowani Prawie pół miliona złotych na sprzęt do przychodni dostanie Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami z Budżetu Obywatelskiego Szczecina. Szczeciński TOZ jest… » więcej 2020-01-09, godz. 20:14 Wierni z diecezji szczecińsko-kamieńskiej najmniej religijni w Polsce Wierni z diecezji: szczecińsko-kamieńskiej i koszalińsko-kołobrzeskiej oraz łódzkiej najrzadziej chodzą na niedzielne msze święte. Tylko co czwarty katolik… » więcej 2020-01-08, godz. 20:00 USA - Iran "Tak długo jak będę prezydentem USA, Iran nie będzie miał pozwolenia na posiadanie broni atomowej" - tak Donald Trump rozpoczął swoje wystąpienie poświęcone… » więcej 2020-01-08, godz. 19:57 Coraz więcej wegetarian Według szacunków ponad milion Polaków wykluczyło mięso ze swojego menu. W propagowaniu takiej diety sprzyjają m.in. filmy z udziałem np. celebrytów, powszechnie… » więcej 2020-01-08, godz. 19:53 E-recepty Już ponad 3 mln e-recept wystawili zachodniopomorscy lekarze. Trafiły one do blisko pół miliona pacjentów z naszego regionu. Jak podaje zachodniopomorski… » więcej
12345