Radio Szczecin Na Wieczór
Radio SzczecinRadio Szczecin » Radio Szczecin Na Wieczór » Audycje
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin]
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin]
Prezes Najwyższej Izby Kontroli wnioskuje do premiera o powołanie wyspecjalizowanej służby, która będzie czuwać nad bezpieczeństwem żywności. To pokłosie ostatniego raportu NIK-u, który zajął się chemią dodawaną do żywności. Okazało się, że przeciętny Polak zjada dwa kilogramy dodatków, polepszaczy, spulchniaczy, emulgatorów i sztucznych barwników oraz "substancji zapachowych, identycznych z naturalnymi".
NIK podkreśla, ze w Polsce nikt nie sprawdza, czy to producent deklaruje na opakowaniu lub etykiecie - nie mija się z prawdą. A w Unii Europejskiej dopuszcza się aż 33 różnych chemicznych dodatków do żywności. Poprawiają one smak, zapach i konsystencję, przedłużają trwałość, ułatwiają proces produkcyjny. Już 70 procent produktów w naszych sklepach to żywność wysoko przetworzona. Właśnie ta, której spożywanie tak bardzo odradzają lekarze i dietetycy.
Zaprasza Konrad Wojtyła.
Goście:
  • Beata Manios - rzeczniczka Inspekcji Handlowej w Szczecinie
  • dr n. med. inż. Karolina Jakubczyk i dr inż. Arleta Drozd - Wydział Nauk o Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • prof. Joanna Sadowska - dietetyk, kierownik Zakładu Fizjologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Bronisław Wesołowski - prezes Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego

Zobacz także

2020-01-07, godz. 17:58 Australia płonie W Australii od tygodni szaleją gigantyczne pożary. Objęły one ponad 10 milionów hektarów. Zginęło 25 osób. Tysiące ludzi straciły swoje domy. Z powodu… » więcej 2020-01-07, godz. 17:57 Nowy rok – nowe prawa i obowiązki dla firm i nie tylko Już tylko dzień pozostał przedsiębiorcom, których przychód w ubiegłym roku nie przekroczył 67,5 tysiąca złotych, na złożenie wniosku o objęcie ich… » więcej 2020-01-07, godz. 17:53 Konferencja na temat Auschwitz bez Prezydenta RP 23 stycznia w Jad Waszem, Światowym Centrum Pamięci o Holokauście, w Jerozolimie odbędzie się piąte "Światowe Forum Holokaustu". Wydarzenie jest organizowane… » więcej 2020-01-02, godz. 19:10 Jak nam minął 2019 rok? Rok 2019 stał pod znakiem wyborów: do Europarlamentu oraz Sejmu i Senatu – w obu Zjednoczona Prawica zwyciężyła, choć nieznacznie. Koalicja rządowa w… » więcej 2020-01-02, godz. 19:08 Rok 2019 w kulturze 2019 to był dobry rok dla polskiej kultury. Literacka Nagroda Nobla dla Olgi Tokarczuk, International Opera Awards, zwane „Operowymi Oskarami” dla Waldemara… » więcej 2020-01-02, godz. 19:02 Jubileuszowy Orszak Trzech Króli Barwny rozśpiewany Orszak Trzech Króli przejdzie ulicami Szczecina w pierwszy poniedziałek nowego, 2020 roku. 6 stycznia kościół obchodzi święto Objawienia… » więcej 2019-12-27, godz. 00:24 Świąteczny wieczór z Michałem Janickim Zapraszam na świąteczne spotkanie z Michałem Janickim - szczecińskim aktorem, dyrektorem Teatru Kameralnego, zdobywcą Bursztynowych Pierścieni za najlepsze… » więcej 2019-12-23, godz. 21:20 Tradycja czy nowoczesność? Boże Narodzenie w polskich domach Spotkanie z najbliższymi, wigilijna wieczerza, łamanie się opłatkiem, śpiewanie kolęd, ubieranie choinki. Czym są dla nas Święta Bożego Narodzenia? Czy… » więcej 2019-12-23, godz. 21:24 Święta na słodko 12 postnych potraw, bez mięsa na stole, kuchnie różnych regionów Polski, potrawy z Litwy, Podlasia, Małopolski, potrawy kresowe, na które przepisy przekazała… » więcej 2019-12-19, godz. 20:54 Tradycja i nowoczesność w świątecznej kuchni 12 potraw, które powinny się znaleźć na wigilijnym stole to – wydawać by się mogło – niewielkie pole do popisu dla kulinarnej inwencji. Ale, jak się… » więcej
23456