Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz
Reklama
Zobacz

Realizacja: Michał Miarka [Radio Szczecin]
Nie młodzież z Polski, a coraz więcej Ukraińców pracuje sezonowo nad Bałtykiem. Główną przyczyną, dla której cudzoziemcy decydują się na przyjazd na wybrzeże są pieniądze.
Najczęściej pracują w gastronomii. Smażą ryby, robią pizzę lub też zmywają naczynia.

Na 10 restauracji, które odwiedził nasz reporter tylko w trzech nie pracował nikt z Ukrainy. Średnio nad polskim morzem można zarobić nieco ponad dwa tysiące złotych. To nawet 3 razy więcej niż na Ukrainie.

19-letni Maksym Katapski przyjechał z Czerniowiec. Pracuje w smażalni. - Mój kolega już tu pracował i powiedział, że jeżeli chcę zarabiać dobre pieniądze, tu pracują dobrzy ludzie i mogę przyjechać. Pan Darek jest szefem kuchni i prowadził krótkie szkolenie dla mnie, jak przyjechałem wczoraj - tłumaczy Maksym.

Praca nad polskim morzem nie jest łatwa. Czasami dziennie trzeba pracować nawet 15 godzin.

- Powiedziałbym, że Ukraińcy są bardziej odpowiedzialni. Pójdą spać, żeby wstać rano i wszystko zrobić. Polacy są u siebie, a Ukraińcy przyjeżdżają i muszą pokazać się, że potrafią - mówi Filip Starzycki, menadżer restauracji w Pobierowie, gdzie pracują Ukraińcy.

Ofert pracy nad morzem można szukać w internecie, agencjach, a także na miejscu.
Relacja Kamila Nieradki.
Nie młodzież z Polski, a coraz więcej Ukraińców pracuje sezonowo nad Bałtykiem. Fot. Piotr Kołodziejski [Radio Szczecin]
Nie młodzież z Polski, a coraz więcej Ukraińców pracuje sezonowo nad Bałtykiem. Fot. Piotr Kołodziejski [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty