Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
autopromocja
Zobacz
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz
reklama
Zobacz

Realizacja: Piotr Sawiński [Radio Szczecin]
Serów z Podlasia, regionalnych miodów, ale też chałw rodem z Istambułu czy litewskich cepelinów można spróbować w Szczecinie na Jarmarku Jakubowym. Na placu Katedralnym i placu Orła Białego handluje około 250 wystawców.
Nie brakuje rękodzieła, ale i różnorakich przysmaków.

- Miody z Puszczy Barlineckiej, ten miód został nagrodzony. Nie są topione, nie są grzane, są naturalnie kremowane; lipa, rzepak i wrzos, a wrzos to mercedes wśród miodów - podkreślał sprzedawca miodów.

- Jestem z Azerbejdżanu, mam produkty z Istambułu czyli chałwę o smakach kakaowym, pistacjowym, migdałowym. A z Azerbejdżanu mam naturalny sok z granatów, który dodajemy do ryb i do sałatek - zachęcał inny sprzedawca.

- Pasztet z gęsi, bardzo dobry, pyszny...

- Są w kraju naszym takie wyroby, że niech się za granicą schowają - zauważył jeden z kupujących.

Jarmark Jakubowy odbywa się w związku z odpustem w Bazylice Archikatedralnej pw. św. Jakuba. Impreza potrwa do niedzieli. Od piątku część wystawienniczą będą uzupełniać elementy kulturalne. W programie znalazło się w nim m.in. zwiedzanie Pałacu pod Globusem czy koncert zespołu Raz Dwa Trzy.

Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Dzieło św. Jakuba.

Szczegółowy harmonogram można znaleźć na stronie internetowej imprezy.
Jarmark Jakubowy odbywa się w związku z odpustem w Bazylice Archikatedralnej pw. św. Jakuba. Impreza potrwa do niedzieli. Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin]
Jarmark Jakubowy odbywa się w związku z odpustem w Bazylice Archikatedralnej pw. św. Jakuba. Impreza potrwa do niedzieli. Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty