Choszczeńska strucla, czyli ciasto drożdżowe z makiem i pieczony pasztet z gęsi zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Strucla z makiem to przepis z końcówki lat 40. dwudziestego wieku. - Receptura była przekazywana z pokolenia na pokolenie mówi Mariola Łukszo z choszczeńskiej piekarni. - Jest pieczona codziennie, a w większych ilościach pieczemy na Wielkanoc czy Boże Narodzenie.
Przepis na pasztet z gęsi powstał 70 lat temu na Kaszubach, później przywędrował z pewną rodziną do Szczecina. - Sekretem jest dobrej jakości mięso - mówi Edyta Pajor, producentka. - Część mięsa jest gotowana, a część pieczona i to daje charakterystyczny zapach pieczystego mięsa.
Na liście Ministerstwa Rolnictwa jest już około 30 produktów z naszego województwa. Są to m.in. ogórek kołobrzeski i miód drahimski. Na każdym widnieje specjalny znak. Dzięki niemu kupujący ma pewność, że jest on wytwarzany z naturalnych produktów.
Przepis na pasztet z gęsi powstał 70 lat temu na Kaszubach, później przywędrował z pewną rodziną do Szczecina. - Sekretem jest dobrej jakości mięso - mówi Edyta Pajor, producentka. - Część mięsa jest gotowana, a część pieczona i to daje charakterystyczny zapach pieczystego mięsa.
Na liście Ministerstwa Rolnictwa jest już około 30 produktów z naszego województwa. Są to m.in. ogórek kołobrzeski i miód drahimski. Na każdym widnieje specjalny znak. Dzięki niemu kupujący ma pewność, że jest on wytwarzany z naturalnych produktów.