Brudne zamrażarki, bałagan w magazynach, wejście do pomieszczeń produkcyjnych przez toaletę czy brak wody pitnej - w takich warunkach przygotowywane były posiłki - w nadmorskich miejscowościach w Zachodniopomorskiem.
Sanepid prowadził kontrole od maja do końca lipca. Inspektorzy sprawdzili prawie 2,6 tys. zakładów w regionie m.in. domy wczasowe, lodziarnie, stołówki, restauracje i internaty.
Prawie 300 właścicieli dostało mandaty.
Jedna trzecia przypadków to były interwencje na prośbę klientów. M.in. dlatego, że do smażenia ryb używano starego tłuszczu, obiady były serwowane w brudnych naczyniach i nie było toalety dla klientów.
Sanepid nałożył kary łącznie na 77 tys. złotych.
Prawie 300 właścicieli dostało mandaty.
Jedna trzecia przypadków to były interwencje na prośbę klientów. M.in. dlatego, że do smażenia ryb używano starego tłuszczu, obiady były serwowane w brudnych naczyniach i nie było toalety dla klientów.
Sanepid nałożył kary łącznie na 77 tys. złotych.