Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz
Reklama
Zobacz

Szczeciński pasztecik obchodzi 45 urodziny. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Szczeciński pasztecik obchodzi 45 urodziny. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin]
Pasztecik to przysmak wszystkich mieszkańców Szczecina. Z wierzchu chrupiący, a w środku z nadzieniem mięsnym lub z serem i pieczarkami, a do tego własnoręcznie przygotowywany domowy barszcz czerwony.
Z okazji urodzin, pasztecika można było kupić w poniedziałek za 1,90 zł. Po szczeciński specjał ustawiały się kolejki.

- Jak jesteśmy w centrum miasta, to zawsze przychodzimy na pasztecika - mówi jeden z klientów.

Sprawdziliśmy w jaki sposób produkuje się legendarnego pasztecika. Ciasto jest drożdżowe, tradycyjne - mówi właścicielka Bogumiła Polańska. Maszyna do której trafia ciasto i farsz pochodzi z Rosji, a do Szczecina trafiła w 1969 roku i działa do tej pory.

- Ta maszyna jest od samego początku. Zamontowana była na Wojska Polskiego naprzeciwko kina "Kosmos" w pawilonach. Stała za wielką szybą wystawową, by każdy zobaczył jak powstają paszteciki. Szczecin jest ich kolebką - opowiada właścicielka.

Pasztecik wyrabia specjalna stara radziecka maszyna, która w godzinę jest w stanie wyprodukować 600 sztuk. Wnętrze lokalu również jest niezmienione od 45 lat. Pierwszy "Pasztecik" powstał w barze szczecińskiej spółdzielni Społem i mieścił się naprzeciwko byłego kina Kosmos.
Realizacja: Piotr Sawiński [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty