Nowe produkty z regionu trafiły na listę Zachodniopomorskiego Dziedzictwa Kulinarnego oraz Produktów Tradycyjnych. Od teraz są nimi chleb gwdowski, piwo z browaru Stara Komenda i miedwiańskie ryby wędzone.
Chleb gwdowski trafił na listę Zachodniopomorskiego Dziedzictwa Kulinarnego. Nie pleśnieje, długo zachowuje świeżość i przede wszystkim jest naturalny i zdrowy. O umieszczeniu go w spisie zadecydowały władze województwa.
Receptura na jego wypiek znana jest od wielu lat - mówi Danuta Szlaz z Gwdy Wielkiej pod Szczecinkiem, która dziennie wypieka nawet 100 bochenków gwdowskiego.
- Receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie - teściowa, babcia, moja mama. Kiedyś wszystkie mamy je piekły, tylko raz w tygodniu - tłumaczy Danuta Szlaz.
Na listę dziedzictwa trafiło również piwo z browaru Stara Komenda w Szczecinie, a miedwiańskie ryby wędzone znalazły się na Liście Produktów Tradycyjnych. Obie listy mają promować zachodniopomorskie dania w kraju, można je rozpoznać po specjalnym logo, którym są opatrzone.
Receptura na jego wypiek znana jest od wielu lat - mówi Danuta Szlaz z Gwdy Wielkiej pod Szczecinkiem, która dziennie wypieka nawet 100 bochenków gwdowskiego.
- Receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie - teściowa, babcia, moja mama. Kiedyś wszystkie mamy je piekły, tylko raz w tygodniu - tłumaczy Danuta Szlaz.
Na listę dziedzictwa trafiło również piwo z browaru Stara Komenda w Szczecinie, a miedwiańskie ryby wędzone znalazły się na Liście Produktów Tradycyjnych. Obie listy mają promować zachodniopomorskie dania w kraju, można je rozpoznać po specjalnym logo, którym są opatrzone.