"Hołubcie bielkowskie" czyli nowa potrawa na ministerialnej liście Produktów Tradycyjnych z naszego regionu. W piątek oficjalnie wręczono certyfikat, to 33. danie na tej liście.
Przepis na "Hołubcie bielkowskie" pochodzi z przedwojennych kresów II RP. Farsz ze startych ziemniaków, kaszy jęczmiennej, przyprawiony z dodatkiem boczku i smażonej cebuli zawija się w liście kapusty - danie przypomina gołąbki.
Na razie nie można ich kupić, chociaż Ewa Pietruszka z Bielkowa, która "Hołubciami" wygrała konkurs "Poszukiwacze Smaku", nie wyklucza przygotowania przysmaku na większą skalę.
Oprócz tego do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego dopisano dwóch nowych członków: Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Prełak Wiesław ze Starego Drawska zajmujące się wędzeniem i sprzedażą ryb oraz Fundację Dzieło Świętego Jakuba, prowadzące sklep w centrum Szczecina.
Na liście Ministerstwa Rolnictwa jest już ponad 30 produktów z naszego województwa. Są to m.in. ogórek kołobrzeski i miód drahimski. Na każdym widnieje specjalny znak. Dzięki niemu kupujący ma pewność, że jest on wytwarzany z naturalnych produktów.
Na razie nie można ich kupić, chociaż Ewa Pietruszka z Bielkowa, która "Hołubciami" wygrała konkurs "Poszukiwacze Smaku", nie wyklucza przygotowania przysmaku na większą skalę.
Oprócz tego do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego dopisano dwóch nowych członków: Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Prełak Wiesław ze Starego Drawska zajmujące się wędzeniem i sprzedażą ryb oraz Fundację Dzieło Świętego Jakuba, prowadzące sklep w centrum Szczecina.
Na liście Ministerstwa Rolnictwa jest już ponad 30 produktów z naszego województwa. Są to m.in. ogórek kołobrzeski i miód drahimski. Na każdym widnieje specjalny znak. Dzięki niemu kupujący ma pewność, że jest on wytwarzany z naturalnych produktów.