Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

W szpitalach brakuje warzyw i owoców dla pacjentów. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin/Archiwum]
W szpitalach brakuje warzyw i owoców dla pacjentów. Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin/Archiwum]
Produkt seropodobny zamiast sera, brak owoców i warzyw - m.in. takie nieprawidłowości wykryli inspektorzy handlowi, którzy sprawdzali zachodniopomorskie firmy cateringowe dostarczające jedzenie do szpitali.
Kontrola objęła ośmiu przedsiębiorców z regionu. U dwóch były uchybienia. Inspektorzy np. znaleźli kilka przeterminowanych produktów, pacjenci za rzadko dostawali warzywa i owoce, a dostawali za to niskiej jakości mięso oddzielone mechanicznie, mimo, że zabraniała tego umowa ze szpitalem. Podobnie było z produktami seropodobnymi zamiast serów.

Inspektorzy wystawili kilka mandatów, a o wynikach kontroli powiadomili dyrekcje szpitali oraz sanepid.

- Wyżywienie jest również pewnym elementem terapii. Właściciele firm cateringowych i zarządcy szpitali powinni to wziąć sobie do serca - mówi Dariusz Łomowski z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Podobne kontrole odbyły się w innych województwach. W sumie inspektorzy sprawdzili prawie 100 firm cateringowych gotujących dla szpitali. Zastrzeżenia mieli w ponad 60 procentach przypadków.
Dariusz Łomowski z UOKiK o szpitalnym menu

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty