Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
Autopromocja
Zobacz
reklama
Zobacz

Według danych Banków Żywności każdego roku w polskich domach marnuje się cztery miliony osiemset ton jedzenia. Fot. Kamila Kozioł [Radio Szczecin/Archiwum]
Według danych Banków Żywności każdego roku w polskich domach marnuje się cztery miliony osiemset ton jedzenia. Fot. Kamila Kozioł [Radio Szczecin/Archiwum]
Zamiast wyrzucać lepiej się podzielić - zachęcają twórcy jadłodzielni, czyli wspólnych lodówek ustawionych w wielu miastach Polski.
Można w nich zostawiać nadmiar jedzenia ze świątecznych stołów. Takie inicjatywy są między innymi w największych polskich miastach: Warszawie, Szczecinie, Krakowie, Poznaniu, a także w mniejszych, między innymi w Sierpcu, Płońsku i Obornikach.

- Zostawiając jedzenie warto przestrzegać kilku zasad - zaleca rzeczniczka warszawskiego ratusza, Monika Beuth.

Należy opisać potrawę, którą umieszcza się w takiej lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku i podać datę, do której jedzenie będzie dobre do spożycia.

- W miarę możliwości podajmy skład potrawy, bo pamiętajmy o tym, że sporo osób jest uczulonych lub nie toleruje pewnych pokarmów - dodaje rzeczniczka.

Według danych Banków Żywności każdego roku w polskich domach marnuje się cztery miliony osiemset ton jedzenia.
- W miarę możliwości podajmy skład potrawy, bo pamiętajmy o tym, że sporo osób jest uczulonych lub nie toleruje pewnych pokarmów - dodaje rzeczniczka.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

rea' style='display:block; margin-bottom:3em;'>

Archiwum informacji

poniedziałek29wtorek30środa01czwartek02piątek03sobota04niedziela05poniedziałek06wtorek07środa08czwartek09piątek10sobota11niedziela12poniedziałek13wtorek14środa15czwartek16piątek17sobota18niedziela19poniedziałek20wtorek21środa22czwartek23piątek24sobota25niedziela26poniedziałek27wtorek28środa29czwartek30piątek31sobota01niedziela02
Autopromocja
Zobacz
reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty