Aktywna sobota
Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna sobota » Audycje
Aktywna Sobota
Aktywna Sobota
Dariusz Półgrabski.
Dariusz Półgrabski.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Aktywna Sobota cz.1 - Jemy, jemy, bo emocje nas zżerają. Ale co jemy?
Aktywna Sobota cz.2 - Płyniemy na pomoc i obalamy rywali
Co lubicie jeść podczas oglądania meczów? Dziś w Aktywnej Sobocie zajęliśmy się przekąskami. A że nie samą piłką żyje człowiek - sprawdziliśmy, czy charytatywny Spływ Odrą dla Sławka wystartował zgodnie z planem. Było też o brazylijskim ju-jitsu.

Jak przetrwać mundial, żeby było nie tylko smacznie, ale też zdrowo? O tym mówily nasze ekspertki: doktor Karina Ryterska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego
Uniwersytetu Medycznego oraz Agata Osys z restauracji 5 Smaków. Przepisy Agaty na mundialowe przekąski znajdziecie poniżej.

W drugiej godzinie łączyliśmy się z Rafałem Gmiterem, który razem z kolegami pokonuje kajakiem Odrę, aby zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację 12-letniego Sławka Wojciechowskiego z Morzyczyna. W studiu był z nami Dariusz Półgrabski z ekipy West Side Szczecin, która wymyśliła akcję Spływ Odrą dla Sławka.
Byli z nami także młodzi i zdolni zawodnicy brazylijskiego ju-jitsu - rodzeństwo Nina (8 lat) i Marcel (10 lat) Żelichowscy oraz ich mama Żaneta Żelichowska, która jest jednocześnie jedną z organizatorek zawodów Trzy Korony BJJ. Mówiliśmy nie tylko o zawodach, ale przede wszystkim o tym, dlaczego fajnie jest trenować ju-jitsu.

MUNDIALOWE PRZEPISY AGATY OSYS

Marynowany, pieczony bób

1 kg bobu
Majeranek
Sól
Pieprz
Oliwa
Mięta
Sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Bób gotujemy ok. 15 minut. Studzimy. Obieramy. Marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy na wyłożonej pergaminem blasze 20-25 minut.

"Nuggetsy" ze świeżych ogórków i kalarepy z dipem miętowym

8 ogórków gruntowych
1 kalarepa
Świeży lubczyk
Sól, pieprz
Pieprz ziołowy
Kurkuma
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml mleka
1 jajo
Świeża mięta
Jogurt naturalny

Ogórki i kalarepę obieramy. Ogórki dzielimy na ćwiartki, kalarepę kroimy w słupki wielkości ćwiartek ogórków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno lubczyk, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto
Jajo łączymy z mlekiem i mąkami, łyżeczką kurkumy, łyżeczką pieprzu ziołowego, na koniec dodajemy szczyptę soli.
Dajemy 5 minut odpocząć ciastu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, oleju potrzebujemy ciut więcej, tak żeby nasze "nuggetsy" zanurzyły się do połowy. Warzywa obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy po trzy minuty z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.
W miseczce łączymy sok z jednej cytryny, posiekaną świeżą miętę, jogurt, sól i pieprz.
Upieczone warzywa podajemy z dipem.

Rzodkiewki z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem

Pęczek rzodkiewek
Pęczek szczypioru
Garść pestek słonecznika
Mielona kolendra
Sól, pieprz
Olej lub oliwa
Ocet jabłkowy

Rzodkiewki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy do rzodkiewki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, skrapiamy octem i olejem lub oliwą.

Smacznego!
 

Zobacz także

2019-06-22, godz. 20:05 Kamienica w lesie, czyli stareńkie może być piękne Monika Szymanik sama o sobie mówi "niereformowalna miłośnika stareńkiego Szczecina". Na Instagramie stworzyła profil "Kamienica w lesie", w którym pokazuje… » więcej 2019-04-29, godz. 09:00 SKT czyli Szczecinianie Kochają Tenis - czyli Szczeciński Klub Tenisowy rządzi w mieście... Szczecinianie kochają tenis - nie ma wątpliwości Andrzej Czyż wiceprezes Szczecińskiego Klubu Tenisowego. W Aktywnej Sobocie rozmawialiśmy m. in. o tuniejach… » więcej 2019-03-31, godz. 22:50 Łobuziaki chcą zdobyć stolicę! Pomóc może każdy Dzieci z domu dziecka Trzcińsku marzą, aby pojechać na wycieczkę do Warszawy. Aby zebrać pieniądze, organizują bieg. O drużynie Łobuziaków, o tym co… » więcej 2019-03-31, godz. 22:45 Jamnik też potrafi, czyli rzecz o agility Psie sporty? Oni wybrali agility. O co to w tym chodzi i czy każdy pies może pokonywać przeszkody, opowiadała Marcelina Wojewoda, która razem z jamnikiem… » więcej 2019-03-26, godz. 08:13 Ciągle w biegu, czyli utalentowana szczecińska lekkoatletka Oliwia Sarnecka to młoda biegaczka, która nie boi się mówić, że chce sięgnąć po najwyższe w sporcie cele. O sukcesach, trenowaniu, szukaniu wsparcia… » więcej 2019-03-26, godz. 07:50 Powstaje książka o piłce nożnej w Gryfinie O swoim projekcie i historii sportu w regionie opowiadali Grzegorz Racinowski oraz dr Ryszard Stefanik, którzy pracują nad książką o gryfińskim futbolu. » więcej 2019-03-07, godz. 17:58 Esktremalne bieganie po pustyni? Oni chcą to zrobić! W naszym studiu gościła dwójka szczecinian, którzy kochają ekstremalne biegi. Teraz zamierzają się sprawdzić na dystansie 50 km. Ale dystans to nie wszystko… » więcej 2018-11-28, godz. 19:46 Ręczna robota z pomysłem Cuda na kiju, a raczej na drutach i rzemykach. Dziewczyny aktywne są na siedząco, tworzą szaliki, czapki, makatki i biżuterię. Karolina INU Gembarowska oraz… » więcej 2018-11-28, godz. 19:40 Szczyt zdobyty zimą liczy się bardziej Złota polska jesień to najpiękniejsza i prawdopodobnie najlepsza na wspinanie pora roku, ale największa satysfakacja ze zdobytego szczytu jest zimą. Wspinaczka… » więcej 2018-11-28, godz. 19:08 Sztuka mięsa, czyli stek na warsztacie Jest moda na wołowinę, a więc w Kulinarnym Atelier w Szczecinie kucharze uczyli podczas warsztatów, jak wysmażyć dobrego steka i podać wyśmienity tatar… » więcej
12345