Aktywna sobota
Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna sobota » Audycje
Aktywna Sobota
Aktywna Sobota
Dariusz Półgrabski.
Dariusz Półgrabski.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Aktywna Sobota cz.1 - Jemy, jemy, bo emocje nas zżerają. Ale co jemy?
Aktywna Sobota cz.2 - Płyniemy na pomoc i obalamy rywali
Co lubicie jeść podczas oglądania meczów? Dziś w Aktywnej Sobocie zajęliśmy się przekąskami. A że nie samą piłką żyje człowiek - sprawdziliśmy, czy charytatywny Spływ Odrą dla Sławka wystartował zgodnie z planem. Było też o brazylijskim ju-jitsu.

Jak przetrwać mundial, żeby było nie tylko smacznie, ale też zdrowo? O tym mówily nasze ekspertki: doktor Karina Ryterska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego
Uniwersytetu Medycznego oraz Agata Osys z restauracji 5 Smaków. Przepisy Agaty na mundialowe przekąski znajdziecie poniżej.

W drugiej godzinie łączyliśmy się z Rafałem Gmiterem, który razem z kolegami pokonuje kajakiem Odrę, aby zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację 12-letniego Sławka Wojciechowskiego z Morzyczyna. W studiu był z nami Dariusz Półgrabski z ekipy West Side Szczecin, która wymyśliła akcję Spływ Odrą dla Sławka.
Byli z nami także młodzi i zdolni zawodnicy brazylijskiego ju-jitsu - rodzeństwo Nina (8 lat) i Marcel (10 lat) Żelichowscy oraz ich mama Żaneta Żelichowska, która jest jednocześnie jedną z organizatorek zawodów Trzy Korony BJJ. Mówiliśmy nie tylko o zawodach, ale przede wszystkim o tym, dlaczego fajnie jest trenować ju-jitsu.

MUNDIALOWE PRZEPISY AGATY OSYS

Marynowany, pieczony bób

1 kg bobu
Majeranek
Sól
Pieprz
Oliwa
Mięta
Sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Bób gotujemy ok. 15 minut. Studzimy. Obieramy. Marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy na wyłożonej pergaminem blasze 20-25 minut.

"Nuggetsy" ze świeżych ogórków i kalarepy z dipem miętowym

8 ogórków gruntowych
1 kalarepa
Świeży lubczyk
Sól, pieprz
Pieprz ziołowy
Kurkuma
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml mleka
1 jajo
Świeża mięta
Jogurt naturalny

Ogórki i kalarepę obieramy. Ogórki dzielimy na ćwiartki, kalarepę kroimy w słupki wielkości ćwiartek ogórków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno lubczyk, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto
Jajo łączymy z mlekiem i mąkami, łyżeczką kurkumy, łyżeczką pieprzu ziołowego, na koniec dodajemy szczyptę soli.
Dajemy 5 minut odpocząć ciastu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, oleju potrzebujemy ciut więcej, tak żeby nasze "nuggetsy" zanurzyły się do połowy. Warzywa obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy po trzy minuty z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.
W miseczce łączymy sok z jednej cytryny, posiekaną świeżą miętę, jogurt, sól i pieprz.
Upieczone warzywa podajemy z dipem.

Rzodkiewki z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem

Pęczek rzodkiewek
Pęczek szczypioru
Garść pestek słonecznika
Mielona kolendra
Sól, pieprz
Olej lub oliwa
Ocet jabłkowy

Rzodkiewki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy do rzodkiewki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, skrapiamy octem i olejem lub oliwą.

Smacznego!
 

Zobacz także

2018-11-28, godz. 19:04 Żartują i - nie na żarty - zbierają pieniądze dla hospicjum Opowiadają żarty i zbierają pieniądze. Facebooka opanowała kolejna akcja na rzecz Zachodniopomorskiego Hospicjum dla Dzieci i Dorosłych. "Suchar Challenge"… » więcej 2018-11-28, godz. 19:00 Wielka improwizacja, czyli bajkowo na Szpaku To będzie 12. edycja Festiwalu Szpak w Szczecinie. Stand Up, kabarety i koncerty - czyli dobra zabawa. Jest też coś dla najmłodszych. Aktywność, która najbardziej… » więcej 2018-11-24, godz. 07:23 Jak zrobić idealną tartę (PRZEPIS) Dziś w Aktywnej Sobocie rozmawiamy o tym, jak zrobić idealną tartę. To potrawa łatwa i szybka, a jednocześnie smaczna i bardzo efektowna. Swoje "tartowe… » więcej 2018-11-09, godz. 23:32 Jesienny Piknik z Radiem Szczecin, czyli zabawa w Kukince, dogtrekking, wilki, restauracje i siatka (AS 13.10.2017) Przez całą Aktywną Sobotę łączyliśmy się ze Sky Parkiem w Kukince, gdzie razem z naszymi słuchaczami bawili się i zbierali grzyby Karolina Jaskólska… » więcej 2018-09-15, godz. 07:15 Kozie mleko i sery, czyli z czym to się je? PRZEPIS NA SERNIK! Dziś w kulinarnej części aktywnej soboty na warsztat bierzemy kozie mleko, a także to, co się z niego wytwarza, czyli sery. Jak je wykorzystać w kuchni?… » więcej 2018-09-08, godz. 06:42 Zupa rybna? Harcerska! - PRZEPIS Dziś gościmy na Pikniku Rodzinnym w Międzyzdrojach. Oczywiście będzie sporo o jedzeniu, a skoro jesteśmy nad morzem - to muszą być ryby. Zupą rybną będą… » więcej 2018-09-08, godz. 06:21 Przywrócić tożsamość, czyli romans historii z genetyką (AS 01.09.2018) 1 września nieodłącznie związany jest z historią. O tym, jaki wpływ miała II wojna światowa na nasze postrzeganie świata i o tym, jak szuka się tożsamości… » więcej 2018-09-08, godz. 06:17 Rozmowa na dwa smyczki, czyli o muzyce mniej poważnie W dniu koncertu "Radio Szczecin dla Niepodległej. Matka Polka" rozmawialiśmy z dwoma koncermistrzami i skrzypkami, muzykami z West Side Sinfonietta - Pawłem… » więcej 2018-09-08, godz. 06:11 Na przekór wszystkiemu, czyli o sporcie niepełnosprawnych (AS 01.09.2018) Polscy paralekkoatleci na Mistrzostwach Europy w Berlinie zdobyli aż 61 medali. My gościliśmy dwoje utytułowanych biegaczy z MKL Szczecin: Sabinę Stenkę-Szymańską… » więcej 2018-09-01, godz. 07:03 Szkoła czas start, czyli co powinien jeść uczeń - PRZEPIS (AS 01.09.2018) Rozmawialiśmy o szkolnych śniadaniach. Jak powinno wyglądać, to co dziecko zabiera do szkoły i jak pogodzić rozsądek z tym, co chciałby jeść młody człowiek? Zdradziliśmy… » więcej
12345