Aktywna sobota
Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna sobota » Audycje
Aktywna Sobota
Aktywna Sobota
Dariusz Półgrabski.
Dariusz Półgrabski.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Aktywna Sobota cz.1 - Jemy, jemy, bo emocje nas zżerają. Ale co jemy?
Aktywna Sobota cz.2 - Płyniemy na pomoc i obalamy rywali
Co lubicie jeść podczas oglądania meczów? Dziś w Aktywnej Sobocie zajęliśmy się przekąskami. A że nie samą piłką żyje człowiek - sprawdziliśmy, czy charytatywny Spływ Odrą dla Sławka wystartował zgodnie z planem. Było też o brazylijskim ju-jitsu.

Jak przetrwać mundial, żeby było nie tylko smacznie, ale też zdrowo? O tym mówily nasze ekspertki: doktor Karina Ryterska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego
Uniwersytetu Medycznego oraz Agata Osys z restauracji 5 Smaków. Przepisy Agaty na mundialowe przekąski znajdziecie poniżej.

W drugiej godzinie łączyliśmy się z Rafałem Gmiterem, który razem z kolegami pokonuje kajakiem Odrę, aby zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację 12-letniego Sławka Wojciechowskiego z Morzyczyna. W studiu był z nami Dariusz Półgrabski z ekipy West Side Szczecin, która wymyśliła akcję Spływ Odrą dla Sławka.
Byli z nami także młodzi i zdolni zawodnicy brazylijskiego ju-jitsu - rodzeństwo Nina (8 lat) i Marcel (10 lat) Żelichowscy oraz ich mama Żaneta Żelichowska, która jest jednocześnie jedną z organizatorek zawodów Trzy Korony BJJ. Mówiliśmy nie tylko o zawodach, ale przede wszystkim o tym, dlaczego fajnie jest trenować ju-jitsu.

MUNDIALOWE PRZEPISY AGATY OSYS

Marynowany, pieczony bób

1 kg bobu
Majeranek
Sól
Pieprz
Oliwa
Mięta
Sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Bób gotujemy ok. 15 minut. Studzimy. Obieramy. Marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy na wyłożonej pergaminem blasze 20-25 minut.

"Nuggetsy" ze świeżych ogórków i kalarepy z dipem miętowym

8 ogórków gruntowych
1 kalarepa
Świeży lubczyk
Sól, pieprz
Pieprz ziołowy
Kurkuma
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml mleka
1 jajo
Świeża mięta
Jogurt naturalny

Ogórki i kalarepę obieramy. Ogórki dzielimy na ćwiartki, kalarepę kroimy w słupki wielkości ćwiartek ogórków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno lubczyk, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto
Jajo łączymy z mlekiem i mąkami, łyżeczką kurkumy, łyżeczką pieprzu ziołowego, na koniec dodajemy szczyptę soli.
Dajemy 5 minut odpocząć ciastu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, oleju potrzebujemy ciut więcej, tak żeby nasze "nuggetsy" zanurzyły się do połowy. Warzywa obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy po trzy minuty z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.
W miseczce łączymy sok z jednej cytryny, posiekaną świeżą miętę, jogurt, sól i pieprz.
Upieczone warzywa podajemy z dipem.

Rzodkiewki z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem

Pęczek rzodkiewek
Pęczek szczypioru
Garść pestek słonecznika
Mielona kolendra
Sól, pieprz
Olej lub oliwa
Ocet jabłkowy

Rzodkiewki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy do rzodkiewki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, skrapiamy octem i olejem lub oliwą.

Smacznego!
 

Zobacz także

2018-08-30, godz. 07:27 Z wizytą u szczecińskiego didżeja (AS. 8.08.2018) Turntablism, czyli forma posługiwania się gramofonem poprzez tworzenie scratchy. To aktywność DJ-ów. Kamil Nieradka wybrał się do domu szczecińskiego Dj… » więcej 2018-08-24, godz. 22:23 Kulinarne przygotowania do półmaratonu 39. PKO Półmaraton Szczecin już w niedzielę. Dla wielu biegaczy start w zawodach to także dylemat: co zjeść przed biegiem? Razem z Klaudią Czajczyńską… » więcej 2018-08-18, godz. 07:03 Szczecińska królowa bezy i niezwykły bazar Ja zrobić idealną bezę? Z pewnością wie o tym Hanna Komór z Always and Forever Hungry. Porozmawiamy nie tylko o słodkościach, ale też o Szczecińskim… » więcej 2018-08-18, godz. 06:54 Podniebne podróże (AS 11.08.2018) Skok ze spadochronem to bardzo odważna decyzja, ale jak mówią skoczkowie - wystarczy raz, żeby zakochać się w podniebnych podróżach. Czy to sport dla każdego?… » więcej 2018-08-18, godz. 06:52 Krótka wizyta w Rewalu (AS 11.08.2018) Dlaczego w centrum Rewala stoi rzeźba wielorybów? Jakie są najpiękniejsze okoliczne legendy? Gośćmi Bartłomieja Czetowicza byli Przemysław Łonyszyn -… » więcej 2018-08-18, godz. 06:52 Zlot miłośników trabantów (AS 11.08.2018) Połączyliśmy się telefonicznie z Andrzejem Augustynkiem - jednym z organizatorów zlotu, miłośnikiem starych samochodów. » więcej 2018-08-18, godz. 06:49 Wodne szaleństwo w Szczecinie (AS 11.08.2018) Flyboard, jet ski, jet surf, splash diving i blob jumping, czyli „ludzka katapulta”. Zmagania w tych nietypowych dyscyplinach sportowych można było śledzić… » więcej 2018-08-18, godz. 06:48 Letnie orzeźwienie w Radiu Szczecin (AS 11.08.2018) Jak przekonać się do picia wody? Ile soku jest w soku ze sklepowej półki? Jakie są najbardziej orzeźwiające połączenia smaków? O tym rozmawialiśmy z… » więcej 2018-08-18, godz. 06:46 Czas na wesele! (AS 4.08.2018) Sezon weselny trwa co prawda cały rok, ale to wakacyjne terminy są najbardziej oblegane i pożądane wśród narzeczonych. Rozmawialiśmy o nietypowych życzeniach… » więcej 2018-08-18, godz. 06:45 Kierunek: Choszczno! (AS 4.08.2018) Tym razem studio terenowe Radia Szczecin zagościło w Choszcznie. Gośćmi Karoliny Jaskólskiej byli sportowcy i miłośnicy miasta: Wojciech Słupeczański… » więcej
23456