Aktywna sobota
Radio SzczecinRadio Szczecin » Aktywna sobota » Audycje
Aktywna Sobota
Aktywna Sobota
Dariusz Półgrabski.
Dariusz Półgrabski.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Żaneta Żelichowska z Marcelem i Niną.
Aktywna Sobota cz.1 - Jemy, jemy, bo emocje nas zżerają. Ale co jemy?
Aktywna Sobota cz.2 - Płyniemy na pomoc i obalamy rywali
Co lubicie jeść podczas oglądania meczów? Dziś w Aktywnej Sobocie zajęliśmy się przekąskami. A że nie samą piłką żyje człowiek - sprawdziliśmy, czy charytatywny Spływ Odrą dla Sławka wystartował zgodnie z planem. Było też o brazylijskim ju-jitsu.

Jak przetrwać mundial, żeby było nie tylko smacznie, ale też zdrowo? O tym mówily nasze ekspertki: doktor Karina Ryterska z Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego
Uniwersytetu Medycznego oraz Agata Osys z restauracji 5 Smaków. Przepisy Agaty na mundialowe przekąski znajdziecie poniżej.

W drugiej godzinie łączyliśmy się z Rafałem Gmiterem, który razem z kolegami pokonuje kajakiem Odrę, aby zebrać pieniądze na leczenie i rehabilitację 12-letniego Sławka Wojciechowskiego z Morzyczyna. W studiu był z nami Dariusz Półgrabski z ekipy West Side Szczecin, która wymyśliła akcję Spływ Odrą dla Sławka.
Byli z nami także młodzi i zdolni zawodnicy brazylijskiego ju-jitsu - rodzeństwo Nina (8 lat) i Marcel (10 lat) Żelichowscy oraz ich mama Żaneta Żelichowska, która jest jednocześnie jedną z organizatorek zawodów Trzy Korony BJJ. Mówiliśmy nie tylko o zawodach, ale przede wszystkim o tym, dlaczego fajnie jest trenować ju-jitsu.

MUNDIALOWE PRZEPISY AGATY OSYS

Marynowany, pieczony bób

1 kg bobu
Majeranek
Sól
Pieprz
Oliwa
Mięta
Sok wyciśnięty z jednej cytryny.
Bób gotujemy ok. 15 minut. Studzimy. Obieramy. Marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy na wyłożonej pergaminem blasze 20-25 minut.

"Nuggetsy" ze świeżych ogórków i kalarepy z dipem miętowym

8 ogórków gruntowych
1 kalarepa
Świeży lubczyk
Sól, pieprz
Pieprz ziołowy
Kurkuma
300 g mąki orkiszowej
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml mleka
1 jajo
Świeża mięta
Jogurt naturalny

Ogórki i kalarepę obieramy. Ogórki dzielimy na ćwiartki, kalarepę kroimy w słupki wielkości ćwiartek ogórków. Dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno lubczyk, skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto
Jajo łączymy z mlekiem i mąkami, łyżeczką kurkumy, łyżeczką pieprzu ziołowego, na koniec dodajemy szczyptę soli.
Dajemy 5 minut odpocząć ciastu. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, oleju potrzebujemy ciut więcej, tak żeby nasze "nuggetsy" zanurzyły się do połowy. Warzywa obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej, smażymy po trzy minuty z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotobrązowego koloru.
W miseczce łączymy sok z jednej cytryny, posiekaną świeżą miętę, jogurt, sól i pieprz.
Upieczone warzywa podajemy z dipem.

Rzodkiewki z prażonym słonecznikiem i szczypiorkiem

Pęczek rzodkiewek
Pęczek szczypioru
Garść pestek słonecznika
Mielona kolendra
Sól, pieprz
Olej lub oliwa
Ocet jabłkowy

Rzodkiewki myjemy, dzielimy na ćwiartki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, dodajemy do rzodkiewki wraz z posiekanym szczypiorkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą, skrapiamy octem i olejem lub oliwą.

Smacznego!
 

Zobacz także

2018-08-18, godz. 06:43 Rowerowe szaleństwo (AS 4.08.2018) Tego dnia ulice Szczecina zdominowali rowerzyści z wielkimi paczkami. Wszystko to z okazji Mistrzostw Europy Kurierów Rowerowych. Gośćmi Radia Szczecin byli:… » więcej 2018-08-18, godz. 06:43 Letni sezon w pełni - czas na grilla (AS 4.08.2018) Grill to nie tylko kiełbasa i karkówka, możliwości jest dużo więcej. Coraz częściej sięgamy po warzywne przekąski, ryby i kurczaka. Przepisy na najlepsze… » więcej 2018-08-03, godz. 16:17 Człowiek, który robi zdjęcia biegaczom, czyli o pasji i niełatwych decyzjach (AS 28.07.218) Jarosława Dulnego zna chyba każdy startujący w zawodach biegacz w Szczecinie. To człowiek, który od sześciu lat fotografuje na imprezach sportowych. Mało… » więcej 2018-08-03, godz. 16:11 Ta najwierniejsza, czyli rzecz o latarniach morskich (AS 28.07.2018) Niechorze słynie ze swojej latarni morskiej. Specjalnie dla nas odwiedziła ją Karolina Jaskólska. My z kolei rozmawialiśmy o wszystkich morskich latarniach… » więcej 2018-08-03, godz. 16:07 Jedziesz nad morze? Wybierz Niechorze! (AS 28.07.2018) Wakacje z Radiem Szczecin - tym razem w Niechorzu. My razem z Karoliną Jaskólską, która była w naszym terenowym studiu na niechorskiej plaży opowiadaliśmy… » więcej 2018-08-03, godz. 16:02 Ufff, jak gorąco! - czyli jak nie dać się upałom (AS 28.07.2018) Upał może być groźny, jeśli nie przestrzega się kilku prostych zasad. Jak bezpiecznie i zdrowo przetrwać ten czas i móc cieszyć się słońcem mówił… » więcej 2018-08-03, godz. 15:58 Wyścigowo dla każdego, czyli Aktywna Sobota na gokartach W hotelu Silver odbywały się Mistrzostwa Świata w Kartingu Halowym. Dla nas były pretekstem, aby porozmawiać o tym właśnie sporcie. Dla kogo sa gokarty… » więcej 2018-07-28, godz. 07:04 Kawa się nadawa, czyli kawowo-herbaciane sposoby na upały - PRZEPISY Kawa na zimno? Jeśli tak - to najlepiej w najmodniejszej w tym sezonie wersji czyli cold brew. W ten sam sposób można przyrządzić także herbatę. Nie trzeba… » więcej 2018-07-28, godz. 07:03 Kiedy zginie pies, czyli jak szukać i jak nie zgubić Cały Szczecin żył poszukiwaniami psa Bingo, który uciekł z wystawy. Historia ma szczęśliwy finał, a my rozmawialiśmy o tym, co zrobić, kiedy zginie nam… » więcej 2018-07-28, godz. 07:03 70 niezwykłych historii, czyli jak powstała książka o Pogoni „70 niezwykłych historii na 70-lecie Pogoni Szczecin” to książka, która opowiada historię nie tylko klubu, ale też samego Szczecina. Jak powstawała?… » więcej
34567