Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

Przeciętny Polak zjada rocznie około czterech kilogramów masła. Fot. pixabay.com / Couleur (CC0 domena publiczna)
Przeciętny Polak zjada rocznie około czterech kilogramów masła. Fot. pixabay.com / Couleur (CC0 domena publiczna)
Nawet osiem złotych za 200 gramową kostkę masła trzeba zapłacić w Polsce. To dwukrotnie więcej niż w zeszłym roku. Co spowodowało tak drastyczny wzrost cen? O tym, dyskutowali goście programu Radio Szczecin na Wieczór.
Mówimy nie tylko o Polsce, ale też o Niemczech czy Francji - tam sytuacja jest podobna. Powodów jest kilka - mówi Łukasz Hołubowski, prezes agencji rynku rolnego w Warszawie.

- Po pierwsze, w USA wycofano się z możliwości stosowania w przemyśle tłuszczów typu trans, które wchodzą m.in. w skład margaryn. Co stymuluje zwiększony popyt na masło. Utrzymuje się także popyt ze strony dużych krajów, w tym rynku chińskiego - tłumaczy Hołubowski.

Zdaniem dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa w Warszawie profesora Andrzeja Kowalskiego, to również kwestia mody.

- Nie tak dawno dietetycy straszyli nas: jak zjesz za dużo masła, to spotkają cię wszystkie plagi możliwe na świecie. W tej chwili okazuje się, że to nie masło jest szkodliwe. I oczywiście jedzone z umiarem może być także lekarstwem - mówił Kowalski.

Przeciętny Polak zjada rocznie około czterech kilogramów masła.
Powodów jest kilka - mówi Łukasz Hołubowski, prezes agencji rynku rolnego w Warszawie.
Zdaniem dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa w Warszawie profesora Andrzeja Kowalskiego, to również kwestia mody.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty