Potrawy jakie jedli Polacy podczas wojny próbowali odtworzyć uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Szczecinie. W czwartek odbyła się degustacja.
Przez wiele tygodni wypytywali kombatantów co jedli w partyzantce i szukali przepisów w internecie. Później także produktów z których można było zrobić potrawy kuchni obozowej czy codziennych potraw ludności cywilnej.
Na stole zaprezentowano jedzenie z czasów drugiej wojny światowej - pokazuje Renata Dziczkiewicz.
- Jest zupa z obierek: brukwi, ziemniaków i cebuli - czyli to wszystko co zostało po obróbce wstępnej. Takie zupy też jadano, czyli wszystko co było jadalne można było wykorzystać - tłumaczy Dziczkiewicz.
Nauczyciele wspominali, że nie było wcale łatwo je zrobić - opowiada Małgorzata Kraszewska, nauczyciel historii.
- Pytaliśmy uczestników drugiej wojny, kombatanta pana Piaseckiego, szukaliśmy w internecie, książkach kulinarnych i stąd mamy oryginalne przepisy. Choć wzbogaciliśmy je, by były smaczniejsze - mówi Kraszewska.
Problemy były nawet ze zdobyciem produktów z których zrobiono potrawy wojenne.
- Jest zupa "Obozowa", z "kociołka partyzanckiego", grochówka i warzywna.
Na koniec każdy z uczniów mógł sam spróbować przygotowanych wojennych potraw.
Na stole zaprezentowano jedzenie z czasów drugiej wojny światowej - pokazuje Renata Dziczkiewicz.
- Jest zupa z obierek: brukwi, ziemniaków i cebuli - czyli to wszystko co zostało po obróbce wstępnej. Takie zupy też jadano, czyli wszystko co było jadalne można było wykorzystać - tłumaczy Dziczkiewicz.
Nauczyciele wspominali, że nie było wcale łatwo je zrobić - opowiada Małgorzata Kraszewska, nauczyciel historii.
- Pytaliśmy uczestników drugiej wojny, kombatanta pana Piaseckiego, szukaliśmy w internecie, książkach kulinarnych i stąd mamy oryginalne przepisy. Choć wzbogaciliśmy je, by były smaczniejsze - mówi Kraszewska.
Problemy były nawet ze zdobyciem produktów z których zrobiono potrawy wojenne.
- Jest zupa "Obozowa", z "kociołka partyzanckiego", grochówka i warzywna.
Na koniec każdy z uczniów mógł sam spróbować przygotowanych wojennych potraw.