Na tytułowe pytanie stara się odpowiedzieć ponad czterystu naukowców z całego świata, którzy biorą udział w trwającym 11. Międzynarodowym Kongresie Fykologicznym.
Organizator Kongresu, profesor Andrzej Witkowski z Uniwersytetu Szczecińskiego uważa, że glony są przyszłością w gastronomii. Uprawiane byłyby one na dnach oceanów.
- Czyli nie lądowa agronomia, tak jak się to robi na plantacjach kukurydzy, uprawach jęczmienia czy rzepaku, tylko gdzieś w dużej oceanicznej zatoce. Takie programy są promowane przez ONZ - mówi Witkowski.
Już dziś wykorzystuje się glony do przyrządzania niektórych potraw, jak na przykład sushi.
- To są praktycznie nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o wykorzystanie. Bo to są zupy, różne mieszanki, sałatki. Miałem przyjemność dwa miesiące temu uczestniczyć w konferencji we Francji, podczas której lunch był podawany tylko w formie dań sporządzonych na bazie makroglonów - mówi profesor Andrzej Witkowski.
Po raz pierwszy Międzynarodowy Kongres Fykologiczny odbył się w 1982 roku w Kanadzie. Od tego czasu organizowany był co 3-4 lata w Danii, Holandii, Grecji, Australii, Chinach, RPA, Japonii i USA, a liczba uczestników za każdym razem sięgała 400-500 osób.
- Czyli nie lądowa agronomia, tak jak się to robi na plantacjach kukurydzy, uprawach jęczmienia czy rzepaku, tylko gdzieś w dużej oceanicznej zatoce. Takie programy są promowane przez ONZ - mówi Witkowski.
Już dziś wykorzystuje się glony do przyrządzania niektórych potraw, jak na przykład sushi.
- To są praktycznie nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o wykorzystanie. Bo to są zupy, różne mieszanki, sałatki. Miałem przyjemność dwa miesiące temu uczestniczyć w konferencji we Francji, podczas której lunch był podawany tylko w formie dań sporządzonych na bazie makroglonów - mówi profesor Andrzej Witkowski.
Po raz pierwszy Międzynarodowy Kongres Fykologiczny odbył się w 1982 roku w Kanadzie. Od tego czasu organizowany był co 3-4 lata w Danii, Holandii, Grecji, Australii, Chinach, RPA, Japonii i USA, a liczba uczestników za każdym razem sięgała 400-500 osób.