Zaczęła się akcja "Gęsina na św. Marcina". Dołączyły do niej także zachodniopoorskie restauracje. W audycji "Aktywna Sobota" w Radiu Szczecin można było usłyszeć o tym, jak w prosty sposób przyrządzić wykwintne dania z gęsi.
Leszek Wodnicki z Kulinarnego Atelier podkreśla, że przełom października i listopada to czas, kiedy gęsina jest najlepsza.
- Listopad to mój szczęśliwy miesiąc ze względu na to, że króluje gęsina - i to nie tylko u mnie na stole, ale w całej Polsce. Myślę, że takie trochę unowocześnione proste przepisy zaciekawią słuchaczy. Coś wspaniałego to tatar z gęsiny - mówi Wodnicki.
Akcja "Gęsina na św. Marcina" odbywa się już po raz dziesiąty. Jej organizatorem jest Slow Food Polska.
- Listopad to mój szczęśliwy miesiąc ze względu na to, że króluje gęsina - i to nie tylko u mnie na stole, ale w całej Polsce. Myślę, że takie trochę unowocześnione proste przepisy zaciekawią słuchaczy. Coś wspaniałego to tatar z gęsiny - mówi Wodnicki.
Akcja "Gęsina na św. Marcina" odbywa się już po raz dziesiąty. Jej organizatorem jest Slow Food Polska.
Leszek Wodnicki z Kulinarnego Atelier podkreśla, że przełom października i listopada to czas, kiedy gęsina jest najlepsza.
Przepis na wędzony na zimno tatar z gęsiny z marynowaną rzepą i majonezem wasabiPrzepis na konfitowane gęsie udka